Papa Benedict al XVI-lea a murit
Papa Benedict al XVI-lea a murit

A murit Papa. Avea 95 de ani, Vaticanul este în doliu. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a anunțat încă de acum câteva zile că starea de sănătate a fostului papă Benedict al XVI-lea este una foarte gravă.

A murit Papa Benedict al XVI-lea. Avea 95 de ani

Papa Benedict al XVI-lea a murit la reședința sa din Vatican, la vârsta de 95 de ani, la aproape 10 ani după ce a renunțat la scaunul papal.

Papa Benedict al XVI-lea a condus Biserica Catolică timp de aproximativ opt ani până când, în 2013, a devenit primul Papă care a demisionat, de la Grigore al XII-lea în 1415.

Papa Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani
Papa Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani

Actualul Papă l-a vizitat frecvent pe Benedict al XVI-lea

Papa Benedict și-a petrecut ultimii ani la mănăstirea Mater Ecclesiae din zidurile Vaticanului. Succesorul său, actualul Papa Francisc, a spus de mai multe ori că l-a vizitat acolo frecvent.

Papa Benedict era bolnav de mai multă vreme, iar starea lui a fost agravată de vârsta înaintată. Astfel, Papa Francisc a făcut apel la toată lumea, miercuri, să se roage pentru Papa Benedict, anunțând că este foarte bolnav.

Papa Benedict al XVI-lea a fost conștient

De asemenea, joi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, declara că fostul papă „este absolut lucid şi prezent”. Matteo Bruni a descris starea papei drept gravă, dar stabilă.

„Papa Emerit s-a putut odihni noaptea trecută. Este lucid și conștient, deși starea sa de sănătate este în continuare gravă. Situația este stabilă pentru moment”, Transmitea Matteo Bruni, director al Biroului de Presă al Sfântului Scaun.

Papa Benedict al XVI-lea se deplasa într-un scaun cu rotile

Papa Benedict al XVI-lea a părut tot mai fragil în ultimele luni, deplasându-se într-un scaun cu rotile, însă a continuat să primească vizitatori.

Născut Joseph Ratzinger în Germania, Papa Benedict al XVI-lea  avea 78 de ani atunci când, în anul 2005, a devenit unul dintre cei mai bătrâni papi aleși vreodată. La începutul acestui an, fostul Papă a recunoscut că s-au făcut erori în gestionarea cazurilor de abuz în timp ce era arhiepiscop de Munchen între 1977 și 1982.

Ioan Paul al II-lea, ultimul Papă decedat

Ultimul papă care a decedat, Ioan Paul al II-lea, a fost înmormântat pe 8 aprilie 2005, la șase zile după deces. Trupul său a fost mai întâi depus în Sala Clementină, pentru personalul Vaticanului, iar apoi a fost mutat în Bazilica Sfântul Petru pentru a fi văzut de credincioși.

Milioane de oameni au stat la coadă ore în șir pentru a-l vedea, poate cel mai mare eveniment din istoria Vaticanului, iar monarhi și președinți au participat la înmormântarea sa.

Inițial a fost înmormântat în criptele de sub Bazilica Sfântul Petru, iar în 2011 a fost mutat într-o capelă de la nivelul principal al Bazilicii.