Iata de ce acte ai nevoie atunci cand iesi cu masina din tara
Iata de ce acte ai nevoie atunci cand iesi cu masina din tara

Dacă vrei să pleci din țară cu mașina, dar nu ști exact de ce acte ai nevoie, ProfiNews îți spune exact de ce acte ai nevoie printre documentele mașinii, pentru ca vacanța ta să nu se transforme într-un coșmar.

Iată de ce acte ai nevoie atunci când ieși cu mașina din țară

Așadar, dacă ești șofer și vrei să pleci din țară cu mașina, trebuie să știi de ce acte ai nevoie pentru a putea ieși din țară. Trebuie să ai asupra ta actul de identitate, posibil și pașaportul, dacă ieși în afara Uniunii Europene, iar actele mașinii trebuie să conțină următoarele: talonul, cartea mașinii, certificatul pe care l-ai primit atunci când ai efectuat ultima dată Inspecția Tehnică Periodică, dar este musai necesar să ai asupra ta și polița RCA, însoțită de Cartea Verde, pe care o primești atunci când îți faci asigurarea obligatrie.

Atenție! Chiar dacă în țară de curând putem prezenta polițiștilor de la Rutieră dovada RCA în mod electronic, adicăo poză pe telefonul mobil, în afara țării lucrurile stau cu totul altfel. Atât RCA-ul, cât și Cartea Verde trebuie să fie în original, tipărite pe hârtie!

Iata de ce acte ai nevoie atunci cand iesi cu masina din tara
Iata de ce acte ai nevoie atunci cand iesi cu masina din tara

Cartea Verde trebuie să fie în original, tipărită pe hârtie

“Conform legislației europene în materie, fiecare stat membru al Spațiului Economic European poate verifica documentele de asigurare Carte Verde pentru vehiculele din alte state membre care circulă pe teritoriul său in condițiile prevăzute de legislația sa. Având în vedere acest aspect și ținând seama de faptul că prevederile legislațiilor din celelalte state membre în privința modalității în care se face dovada existenței asigurării pot fi diferite, este recomandat ca atunci când circulați cu autovehiculul într-un alt stat din Spațiul Economic European, sa aveti asupra dumneavoastra documentul de asigurare Carte Verde emis pe suport hartie de asiguratorii RCA direct sau prin distribuitorii de asigurări.  

Atunci când circulați cu autovehiculul într-un stat care nu este membru al Spațiului Economic European (stat terț) pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, sunteți obligati să aveți asupra dumneavoastră documentul respectiv în original pe suport hârtie. În caz contrar vi se poate interzice accesul în statul respectiv până nu veți încheia o asigurare RCA emisă de un asigurător autorizat în acel stat”, transmite Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) într-un comunicat recent.

Apropo, poate mulți nu știau, dar Cartea Verde nu mai este verde, ci este albă. De la 1 august, aceasta este imprimată pe hârtie albă, așadar nu trebuie să vă faceți griji dacă nu vedeți o hârtie verde printre actele mașinii.