Israelul instituie stare de urgenta
Israelul instituie stare de urgenta

Israelul este prima țară din lume care revine la starea de urgență, după ce numărul persoanelor infectate a crescut alarmant. Această măsură dură va fi valabilă timp trei săptămâni. Starea de urgență în Israel va începe de vineri, 18 septembrie.

Israelul, prima țară din lume care a revenit la starea de urgență. Populația protestează, nemulțumită de impunerea carantinei generalizate

Israelul se confruntă, ca mai toate țările lumii, cu o creștere pronunțată a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Astfel, autoritățile israeliene s-au văzut nevoite să impună din nou starea de urgență.

Potrivit autorităților israeliene, starea de urgență intră în vigoare începând de vineri, 18 septembrie, la ora locală 14:00, și va dura până pe data de 9 octombrie. Starea de urgență va avea loc în jurul perioadei vacanței de Rosh Hashana, Anul Nou evreiesc, iar până atunci școlile vor fi deschise.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului

De ce s-a luat măsura instituirii unei noi stări de urgență în Israel

Conform premierului israelian Benjamin Netanyahu, decizia radicală a fost luată ca urmare a situației grave cu care se confruntă sistemul medical, acesta riscând să intre în colaps, în cazul în care numărul infectărilor vor crește în continuare.

Astfel, după intrarea în vigoare a stării de urgență, cetățenii nu vor mai avea voie să depășească mai mult de 500 de metri față de locuință. În plus, școlile, magazinele și instituțiile neesențiale vor fi închise.

Ce rămâne deschis în Israel

Deschise vor rămâne farmaciile și supermarketurile, însă acestea vor funcționa potrivit normelor de siguranță. Restricțiile vor fi impuse și evenimentelor religioase. Slujbele din sinagogi vor fi ținute cu un număr maxim de persoane. Din acest motiv, un ministru ultraortodox a demisionat, drept protest față de noile restricții.

Ştiu că aceste măsuri vor implica un preţ ridicat pentru noi toţi. Nu acestea sunt sărbătorile cu care ne-am obişnuit. Şi desigur că nu vom putea sărbători cu familiile noastre”, a spus premierul Benjamin Netanyahu într-un mesaj televizat, solicitând înţelegere din partea populaţiei, chiar dacă în Israel urmează o perioadă de vacanță plină de sărbători.

Proteste din cauza carantinării generalizate

În urma reinstaurării carantinei generalizate și a exploziei numărului de cazuri, premierul Benjamin Netanyahu este criticat de toți israelienii, astfel că în această perioadă au avut loc proteste în fața casei acestuia. Protestatarii l-au acuzat de corupție și lipsă de strategie în ceea ce provește gestionarea pandemiei de coronavirus.

Inițial, Israelul a fost un exemplu de gestionare corectă a pandemiei de COVID-19, însă, ulterior, a devenit un contraexemplu. Ar fi redeschis prea repede economia, dezvoltându-se focare de infecții cu coronavirus. Acum, președintele a Israelului a decis oprirea ieșirilor noaptea în peste 40 de orașe, restricție care a nemulțumit foarte mulți israelieni.

Câte cazuri de coronavirus se înregistrează în Israel

Israelul a raportat duminică, 13 septembrie 2020, 1.037 de noi cazuri de coronavirus, după ce la începutul săptămânii numărul zilnic al acestora depăşise 4.000. Până acum, țara cu 9, 2 milioane de locuitori a raportat 37.482 de cazuri, iar 1.103 și-au pierdut viața în urma infecției cu virusul ucigaș.