Pacienții in stare grava sunt constienti pana in ultima clipa
Pacienții in stare grava sunt constienti pana in ultima clipa

Dorel Săndesc, medic ATI, vicepreședinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a povestit într-un interviu mai multe episoade din secțiile ATI care l-au marcat pe viață.

Şeful ATI România, declarații de groază. „Pacienţii de COVID sunt fericiţi, vorbesc, iar noi ştim că vor muri”

În Timișoara a fost instalat de curând un container ATI, unde sunt tratați 6 pacienți, scrie libertatea.ro. Medicul spune că spitalul suport COVID a intuit venirea valului de infectări și s-a pregătit din timp.

Am instalat recent un container ATI în curte, unde acum avem 6 pacienți cu COVID-19. Numărul maxim e de 12 paturi, la limită. Noi suntem spital suport COVID și am intuit că va veni valul, așa că am încercat să ne pregătim”, a declarat Dorel Săndesc.

Dorel Sandesc, medic ATI
Dorel Sandesc, medic ATI

Riscul de contaminare, mai mare în cazul spitalelor non-COVID-19

De asemenea, medicul susține că uneori riscul de contaminare  este mult mai mare în secțiile non-COVID, întrucât personalul medical nu folosește echipamentul complet.

Uneori, riscul de contaminare cu virusul, dacă lucrezi în secțiile non-COVID, este mai mare. Pentru că în secțiile COVID folosești echipamentul complet și toată atenția ta și a colegilor. Când ești în celelalte secții te protejezi, dar nu cu tot echipamentul. Plus că, omenește, ești mai puțin preocupat de risc și, prin urmare, poți fi mai neatent” , a declarat medicul Dorel Săndesc.

Pacienții sunt feiciți, iar medicii plâng în sinea lor pentru știu că aceștia vor muri

Dorel Săndesc a vorbit și despre lucrurile mai puțin plăcute din meseria de medic la Terapie Intensivă. Mai exact, medicul amintește despre fenomenul happy hypoxemia, momentul în care pacienții sunt fericiți, însă cei ce-i îngrijesc știu că mai au puțin și se sting.

În analize vedem că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil”  Bolnavii severi de COVID, pentru care nu mai poți face nimic, nu știu acest lucru. Apare fenomenul de „happy” hypoxemia. Ei se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri.

Personalul medical, sfâșiat de durere în acele momente

Numai înainte de ’89, cu avorturile, am suferit la fel. În analize vedem că sunt foarte rău, că nu mai rezistă, că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil. E o durere înfiorător de dus pentru tot personalul medical” , susține Dorel Săndesc.