Romanii care se intorc acasa din tarile de pe lista galbena intra in carantina
Romanii care se intorc acasa din tarile de pe lista galbena intra in carantina

Cei care vin în România din țări unde sunt probleme din cauza coronavirusului vor intra în carantină. Autorităţile din România au actualizat lista țărilor şi zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care intră în țară din acestea. Măsura intră în vigoare începând cu data de joi, 15 octombrie 2020.

Cei care vin în România din aceste zone intră în carantină. Vezi lista întreagă.

Românii, dar și străinii care revin în România din zone care sunt afectate de epidemia de coronavirus vor trebui să stea în carantină 14 zile. Autoritățile din domeniul epidemiologic au actualizat lista țărilor cu risc mare de infectare cu coronavirus, de unde cei care se întorc vor trebui izolați timp de 14 zile.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat marți seară lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Printre acestea se regăsesc și cele unde sunt stabiliți cei mai mulți români, în afară de Germania. Astfel, românii care se întroc din Spania, Marea Britanie, Belgia, Olanda, precum și SUA vor trebui automat să intre în carantină timp de 14 zile.

Lista tarilor de unde romanii care se intorc intra in carantina
Lista tarilor de unde romanii care se intorc intra in carantina

Țările unde locuiesc cei mai mulți români, pe listă

Dacă vom analiza lista ţărilor de risc regăsim SUA, Spania, Olanda, Belgia, Marea Britanie. Trebuie evaluată şi evoluţia noastră atât pe transmiterea comunitară, cât şi pe întoarcerea conaţionalilor noştri„, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Guvernul României decide astăzi în şedinţă prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, urmare a unei hotărâri de marţi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Cum se poate ieși din carantină mai devreme de 14 zile

Astfel, cei care vor intra în carantină, în a opta zi aceștia pot face un test la cerere iar dacă testul este negativ, în a zecea zi pot ieși din carantină. Pe de altă parte, ministrul Sănătății spune că România nu-ți mai permite încă o stare deurgență, adică o închidere cu a fost cea de astă primăvară.

Nu știu dacă România își mai permite un lockdown, după cum nu știu dacă fiecare dintre noi își mai permite un lockdown”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.