Reteta traditionala de cozonaci cu cacao, nuca si rahat
Reteta traditionala de cozonaci cu cacao, nuca si rahat

Chiar dacă până la Crăciun mai avem ceva timp, trebuie să începem să testăm rețetele de cozonac, pentru ca de Sărbătorile de iarnă să fim deja experți în cozonaci pufoși. ProfiNews vă aduce o rețetă simplă de cozonac, dar foarte gustoasă. Chiar dacă nu vă iese din prima așa cum vă doriți, mai aveți timp să învățați până la Crăciun.

Iată cum să faci cei mai pufoși cozonaci cu cacao, nucă și rahat. Pune bine rețeta!

Ingrediente: Pentru aluat de cozonac:

  • 1 kg faină;
  • 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coaja de lămâie;
  • un praf de sare;

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.
Reteta traditionala de cozonaci cu cacao, nuca si rahat
Reteta traditionala de cozonaci cu cacao, nuca si rahat

Mod de preparare al cozonacului cu nucă, stafide și cacao, după rețeta tradițională

Când vine vorba de cozonac, nu trebuie să ne grăbim. Totul se planifică. Dacă vrem să facem mâine cozonacul, trebuie să scoatem toate ingredientele din frigider încă de astăzi, pentru ca atunci când ne apucăm, toate ingredientele să fie la temperatura camerei.

Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, chiar lângă aragaz, până când își dublează volumul.

În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc. Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri.  Întreaga compoziție se amestecă bine, până se topește zagărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.

Se cerne făina de două, poate chiar de trei ori, apoi se adaugă într-un vas încăpător. Se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, în același loc călduț.

Între timp, batem albușurile cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata și se amestecă întrega compoziție. După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți.

Cuptorul nu trebuie deschis în rima jumătate de oră

Fiecare parte de aluat de întinde cu mâinile pe o suprafață curată, dată cu ulei. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas. Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu faină.

Cozonacii trebuie lăsați în tăvi să mai crească încă 30 de minute, după care îi dăm la cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. Atenție! În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se va deschide, deoarece compoziția se va lăsa. După ce îi scoatem, îi ungem cu gălbenuș amestecat cu o lingură de lapte, după care presărăm peste ei zahăr. De-acum încolo, Crăciunul nu va mai fi la fel fără această rețetă tradițională delicioasă de cozonac cu cacao, nucă și rahat.