Pandemia ne scumpeste alimentele, iar carnea de porc va fi foarte scumpa de Craciun
Pandemia ne scumpeste alimentele, iar carnea de porc va fi foarte scumpa de Craciun

Pandemia de coronavirus ne-a scumpit alimentele, iar acstea se vor scumpi și mai mult în luna decembrie! Institutul Național de Statistică a făcut calculele și a ajuns la concluzia că preţurile de consum în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019, au crescut cu 2,2%.

Pandemia ne scumpește alimentele, iar carnea de porc va fi foarte scumpă de Crăciun

Institutul Național de Statistică mai arată că rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2019 – octombrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2018 – octombrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,9%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,7%. Față de octombrie 2019, în octombrie 2020 mărfurile alimentare au crescut cu 4,34%, cele nealimentare cu 0,6%, iar serviciile s-au majorat cu 2,85%.

Pandemia ne scumpeste alimentele, iar carnea de porc va fi foarte scumpa de Craciun
Pandemia ne scumpeste alimentele, iar carnea de porc va fi foarte scumpa de Craciun

Carnea de porc se va scumpi cu 30%, de Crăciun

Printre cele mai mari creșteri de prețuri, în comparație cu decembrie 2019, s-au înregistrat la făină – 7,2%, fasole boabe – 17,59%, fructe și conserve de fructe – 7,52%, citrice – 11,4%, tutun și țigări cu 6,8%.

Odată cu venirea lunii decembrie, românii trebuie să se pregătească pentru o nouă majorare, foarte importantă. Preţul la carnea de porc se aşteaptă să crească cu cel puţin 30 de procente. Aşadar, de Crăciun vom avea carne de porc la preţuri de lux,provenită din import. Crescătorii de porci, foarte puțini rămași la noi în ţară, susţin că cerealele se scumpesc din cauza secetei, iar asta duce la preţuri mai mari şi cu 30% pentru carnea de porc.

”Acest an a fost unul deosebit de secetos și a dus la o scădere semnificativă a producției față de ceea ce s-a estimat. Şi nu doar pâinea cea de toate zilele se va scumpi. Ca într-un joc de domino, şi pentru carne vom plăti mai mult. Mai ales pentru cea de porc”, susține Ioan Ladoşi, Asociaţia Crescătorilor de Porci.

”Preţurile vor creşte cu 25-30 la sută. O tragedie pentru buzunarele românilor, românii fiind mari consumatori de carne de porc”, a declarat Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară.

Cu toate acestea, s-au înregistrat și undele scăderi de prețuri la cartofi, unele conserve de legume, ouă, combustibili, energie electrică, gaze și energie termică.