Bugetarii ar putea munci 3 zile pe săptămână cu salarii mai mici cu 20%
Bugetarii ar putea munci 3 zile pe săptămână cu salarii mai mici cu 20%

Banca Națională României a făcut o propunere bombă în vederea diminuării cheltuielilor şi a deficitului bugetar. Valentin Lazea, economistul șef al BNR, a propus ca programul de lucru al bugetarilor să fie redus la 4 zile pe săptămână, iar salariile să fie diminuate cu 20%.

Economistul șef al BNR susține că bugetarii ar trebui să muncească doar 4 zile pe săptămână, iar salariile să le fie micșorate cu 20%

Banca Națională a României (BNR), prin economistul său șef, a făcut o propunere șoc pentru a diminua cheltuielile. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat joi, la Antena 3, după ce economistul-șef BNR Valentin Lazea a propus tăierea salariilor bugetarilor cu 20% anul viitor, că măsura nu este o propunere oficială a Băncii Centrale și că nu Valentin Lazea decide cum să se reducă deficitul bugetar.

Nu este o propunere a BNR, era o discutie despre modalități de reducere a deficitului bugetar. Pentru reducerea deficitului este nevoie de un set intreg de decizii pe care nu BNR le ia si nu economistul-sef al BNR le ia. Indiferent ce spune dansul pe teme fiscale, nu se aplica decat daca decidentii spun ca aceste propuneri merita sa fie puse in aplicare. Sunt mai multe propuneri, unele sunt acestea, altele sunt despre taxări”, a declarat Dan Suciu.

Valentin Lazea, economist BNR, a gasit solutia pentru micsorarea deficitului bugetar
Valentin Lazea, economist BNR, a gasit solutia pentru micsorarea deficitului bugetar

Salariul la bugetari, mai mare ca la privat

Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, a spus Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României, într-o videoconferință organizată de Consiliul Fiscal și Universitatea Al. I. Cuza din Iași, conform profit.ro.

În plus, economistul șef al BNR susţine că taxele pe proprietate ar trebui crescute. Valentin Lazea susține că în lipsa unor măsuri de ajustare deficitul bugetar în 2021 va depăşi 8% din PIB, în contextul în care cel estimat anul acesta de Guvern depăşteşte 9%. Acest lucru ar plasa țara noastră într-un context negativ în Uniunea Europeană.

Anul viitor trebuie să avem un bugetar de sub 7%

Trebuie un deficit de sub 7% anul viitor. Chiar dacă se va realiza acest lucru, rămâne de văzut cum se va putea face reducerea la sub 3% până în 2024, care este an electoral și știm ce se întâmplă în România în anii electorali”, spune Valentin Lazea.

Fără o reducere a deficitului fiscal va veni cel mai probabil o corecție din partea piețelor financiare, chiar dacă Comisia Europeană va îngădui încă un an pentru ajustare. Reducerea cheltuielilor ar fi necesară, numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, a școlilor, cu infrastructura. Chiar presupunând că un guvern își va propune să înghețe salariile și pensiile, tot nu este suficient, pentru că sunt cheltuieli de natură nesalarială care trebuie să crească”, arată Valentin Lazea.

Alocațiile copiilor și salariile profesorilor vor produce efecte

Economistul BNR a mai arătat că sunt și cheltuieli deja legiferate care urmează să producă efecte, cum ar fi creșterea alocațiilor sau creșterea salariilor profesorilor.

În plus, Valentin Lazea spune că o scădere a numărului de angajați ai statului nu pare fezabilă având în vedere că pandemia de coronavirus va duce la creșterea șomajului în sectorul privat.

Va adăuga statul alți șomeri la cei existenți

Își va permite statul să concedieze bugetari și să adauge șomeri din sectorul de stat la șomajul deja crescut din sectorul privat? E un mare semn de întrebare. Dar nu înseamnă că statul e legat de mâini și de picioare”, spune Valentin Lazea.

De asemenea, economistul șef al BNR crede că ar trebui crescute taxele pe proprietate, în condițiile în care România are o problemă cu capitalul, iar 80% din resursele financiare se duc în bunuri imobiliare.

Sistemul fiscal încurajează trimitrea banilor în imobiliare

Tot sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere și să-i ducă în imobiliare”, explică Valentin Lazea

Nu în ultimul rând, economistul şef al Băncii Naţionale a României consideră că la această situație contribuie impozitul redus pe dividend, precum și taxele reduse pe proprietate, inclusiv pe tranzacții, unde cota de TVA de 5% a fost extinsă la tranzacțiile de până în 140.000 de euro.