Florin Citu relanseaza economia Romaniei
Florin Citu relanseaza economia Romaniei

Florin Cîțu relansează economia României. Ministrul de Finanțe a vorbit într-un interviu despre măsurile luate pentru relansarea economiei, inclusiv pentru finanțare.

Florin Cîțu are mai multe scenarii de relansare economică

Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a vorbit despre relansarea economiei României, ce măsuri s-au luat și ce va urma să se întâmple de aici încolo, scrie economica.net.

Bineințeles că sunt adaptate măsurile. Eu repet, m-am uitat. Sunt două tipuri de măsuri care au fost adoptate. Ajutoare de stat și garanții. Eu m-am luptat cu toata lumea pentru garanții și nu ajutoare de stat. Și aici iese liberalul din mine! Pentru că garanții pentru împrumuturi înseamnă încă un filtru, înseamnă filtrul sistemului financiar bancar.

Florin Citu are mai multe scenarii de relansare economica
Florin Citu are mai multe scenarii de relansare economica

Antreprenorii vor să își mențină afacerile

Înseamnă un filtru al antreprenorului, care ia un împrumut și știe că trebuie să-l dea înapoi, chiar dacă nu este cu dobândă, chiar dacă dobânda este garantată de stat, chiar daca imprumutul este garantat. Eu mizez pe faptul ca fiecare antreprenor vrea să-și țină afacerea în picioare. Și, atunci, când ai un ajutor de stat aceste filtre sunt relaxate, sunt anihilate.

Cand iei ajutor de stat, iei mai mult decât ai nevoie, ii cheltuiești pe orice altceva, poate nu pe ceea ce ai nevoie, pentru că știi că nu trebuie să dai înapoi. Garanțiile sunt altceva. Garanțiile te țin în priză. Iau banii ăstia ca să plătesc niște facturi, să-mi extind afacerea”, a declarat Florin Cîţu.

Nu se știe ce va urma din punct de vedere economic anul viitor

Ministrul finanțelor nu prea poat să previzioneze ce se va întâmpla din punct de vedere economic. Chiar și așa, ministrul se Finanțe speră să fim surprinși plăcut anul viitor.

Eu de fiecare dată am spus, și am spus și la sfarsitul anului trecut. Mă pregătesc pentru ce este mai rău și sper să fie mai bine. Iau în calcul scenarii în UE de exemplu, pentru că este o problemă pe care nu putem să o controlăm. Noi putem să suplinim cererea internă, nu putem să suplinim cererea externă. Și atunci iau un calcul scenariul în care UE are o a doua cădere.

Sperăm să fim surprinși frumos de economie

Ce facem atunci? Cum extindem aceste măsuri, până unde le extindem? Care este impactul bugetar pe care-l estimez până la momentul in care cererea externă pentru produse românești se duce iarăși la zero sau cade. Și, să zicem că economia europeană își revine nu în 2021, dar în 2022 sau 2023 chiar.

Deci acestea ar fi scenariile la care mă uit si calculez, estimez impactul pentru buget. Scenariul pozitiv este acela în care UE are aceste perioade scurte de lockdown parțial, dar merge în continuare și revine anul viitor. Și eu va spun că asa cum văd piețele financiare, în UE și România, vom fi surprinși plăcut anul viitor de creșterea economică din toata europa și din România”, a mai spus Florin Cîțu.