OMS, inggijorata de o pandemie mai periculoasa ca cea de coronavirus
OMS, inggijorata de o pandemie mai periculoasa ca cea de coronavirus

În timp ce omenirea se confruntă cu pandemia de coronavirus, oficialii OMS sunt îngrijorați de o viitoare urgență sanitară, respectiv o nopuă pandemie.

OMS, îngrijorată de o nouă pandemie, chiar mai periculoasă ca cea de coronavirus

Pandemia de coronavirus este în plină desfășurare, iar Organizația Mondială a Sănătăți se arată îngrijorată de o nouă pandemie.

Un număr semnificativ de oameni ignoră în continuare măsurile propuse de autorități în relație cu pandemia de coronavirus, pentru că nu sunt de acord cu oamenii de știință.

Mike Ryan, OMS
Mike Ryan, OMS

Oamenii așteaptă normalitate, nerespectând regulile sanitare

Aceștia abia așteaptă să revină la normalitate, însă ignoră cu entuziasm faptul că s-ar putea ca asta să nu se mai întâmple niciodată, mai ales dacă se evită vaccinarea și purtarea măștilor.

Astfel, Mike Ryan de la OMS a avertizat că omenirea riscă viitoare pandemii mai repede decât s-ar crede, dacă decide să sufere de amnezie.

Oamenii nu învață nimic din pandemia de coronavirus

Mike Ryan este directorului Programului pentru Urgențe Sanitare al Organizației Mondiale a Sănătății și, din păcate, din poziția lui, simte că oamenirea nu prea învață nimic din actuala criză sanitară.

Am văzut amnezia care pare să coboare asupra lumii după un eveniment traumatic, iar acest lucru este de înţeles. Dar, dacă o vom face din nou, aşa cum am făcut după SARS, aşa cum am făcut după H5N1, aşa cum am făcut după pandemia de H1N1, dacă vom continua să ignorăm realităţile a ceea ce patogeni noi şi periculoşi pot face civilizaţiei noastre, atunci este probabil că vom trăi din nou acelaşi lucru sau chiar mai rău în timpul vieţilor noastre”, a spus Mike Ryan într-un briefing de presă la Geneva.

Sănătatea, tratată incorect în multe state

De asemenea, Mike Ryan a criticat și statele puternic dezvoltate care au refuzat până acum să facă investiții importante în sistemul de sănătate. În opinia lui, trendul general a fost de a gestiona sănătatea ”ca pe linii aeriene low-cost”, iar acum omenirea plătește prețul.

În nord, din cauza modelului de costuri pentru sistemele de sănătate, noi ne-am proiectat sistemele de sănătate să fie livrate la eficienţă de 95%, 98%, 100%. Este aproape ca un model de companie aeriană low-cost pentru furnizarea de servicii de sănătate”, a mai spus Mike Ryan.

Sănătatea, considearată ca o scurgere de resurse

Ei bine, acum plătim un preţ pentru aceasta, neavând acea capacitate suplimentară în sistem – considerând sănătatea ca pe un centru de costuri, considerând sănătatea ca pe o scurgere de resurse pe seama dezvoltării, ca trăgând înapoi economia, şi trebuie să regândim ce înseamnă aceasta”, a concluzionat oficialul Organizației Mondiale a Sănătății.