Negocieri pentru formarea Guvernului Florin Citu
Negocieri pentru formarea Guvernului Florin Citu

Guvernul Florin Cîțu începe să prindă contur. La sediile de partid, liderii PNL şi USR-Plus pun pe hârtie portofoliile pe care le vor negocia astăzi.

Guvernul Cîțu începe să se formeze. Care sunt numele vehiculate

Astăzi, 12 decembrie 2020, au loc negocieri importante pentru formarea Guvernului Florin Cîțu., scrie stirileprotv.ro. PNL și USR-Plus se întâlnesc pentru negocierea portofoliului Guvernului al cărui premier va fi Florin Cîțu.

După ce au avut tot Guvernul al lor, liberalilor le este greu să renunțe la anumite protofolii în favoareaviitorului partener de guvernare, USR-Plus. Acum, fiecare entitate trece pe foaie ministerele dorite și persoanele desemnate pentru ele. Cu acestea vor ieși la negociere, față în față.

Klaus Iohannis asteapta, luni, la negocieri, PNL si USR-Plus
Klaus Iohannis asteapta, luni, la negocieri, PNL si USR-Plus

Ludovic Orban coordonează negocierile de la sediul PNL

De când a demisionat de la şefia Guvernului, Ludovic Orban şi-a petrecut zilele în biroul său de la sediul PNL. Trebuie să împartă portofoliile astfel încât să îi mulţumească pe partenerii de coaliţie, USR-Plus, dar şi pe colegii din propriul partid.

Astfel, mulţi lideri PNL au trecut în aceste zile la sediul de partid şi vor să se asigure că vor primi posturi măcar în eşalonul doi sau vor primi şefia unor agenţii cu bani.

Florin Cîțu a trecut și el pe la Ludovic Orban

La sediul PNL s-a negociat intens. La parter, Alina Gorghiu a fost desemnată să împartă funcţiile din parlament, iar în biroul lui Ludovic Orban au urcat pe rând mai mulţi miniştri în funcţie, inclusiv premierul desemnat Florin Cîțu.

Mult timp a petrecut la sediul partidului și ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, zis Grindă. Cel mai probabil, acesta nu îşi va păstra postul în viitorul legislativ.

Pe cine au propus fiecare, PNL și USR-Plus, pentru ministerul de Interne

Pentru că gestionează fondurile către primării, ministerul este râvnit şi de deputaţii Robert Sighiartău, Raluca Turcan şi Florin Roman. De asemenea, USR ar vrea să-l numească aici pe Ionuţ Mosteanu.

Şi şeful de la Interne, Marcel Vela, a intrat la discuţii cu Ludovic Orban. PNL l-ar putea înlocui cu deputatul Laurențiu Leoreanu sau cu Rareș Bogdan. Internele se află însă și pe foaia USR-Plus, care l-ar pregăti pentru aici pe Dragoş Tudorache, europralamentar apropiat de Dacian Cioloș.

Dragoș Tudorace, USR-Plus, ar putea fi propus și la Justiție

Dacă nu va prinde loc la MAI, Dragoş Tudorache l-ar putea înlocui pe Cătălin Predoiu la ministerul Justiţiei. Din partea USR, la acest portofoliu este în discuţii şi deputatul Stelian Ion.

De asemenea, pentru ministerul de Finanţe este o competiţie aprigă. Postul este eliberat prin plecarea lui Florin Cîțu, dar liberalii vor să îl țină pentru ei. Asta dacă nu cumva cei de la USR-PLUS vor reuşi să îşi impună oamenii lor.

Programul de Guvernare, important în context

Trebuie să existe un echilibru şi în ce priveşte importanța şi capacitatea de e genera reforma şi acesta va veni după discuţiile despre programul de guvernare”, spune Dan Barna, preşedintele USR.

Ludovic Orban a dezvăluit că Guvernul Cîțu ar putea să intre în funcțiune până în Crăciun. ”E posibil pe 21 să fie convocat noul parlament şi să se realizeze procedurile parlamentare de intrare în exerciţiu al noului parlament”, a declarat Ludovic Orban, preşedintele PNL.

Astăzi au loc prima rundă de negocieri, următoarea va fi la Cotroceni

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR se întâlnesc sâmbătă dimineaţă la o vilă de protocol din București. Aceasta ar fi prima rundă a acestor negocieri pentru formarea guvernului.

De asemenea, luni, 14 decembrie, partidele politice sunt aşteptate la consultări cu președintele României, Klaus Iohannis.