Un ieșean a găsit un coif vechi de 2500 de ani
Un ieșean a găsit un coif vechi de 2500 de ani

Un ieșean a găsit un coif vechi de 2500 de ani în râul Siret și a crezut că i-a pus Dumnezeu mâna-n cap! Bărbatul a aflat recent că artefactul ar putea valora nu mai puțin de 400 de mii de euro!

Un ieșean a găsit un coif vechi de 2500 de ani

Bărbatul din Iași spera să primească cel puțin 100 de mii de euro după ce a descoperit coiful antic pe fundul râului Siret. Totul a luat o turnură urâtă pentru bărbatul respectiv, atunci când autoritățile au aflat adevărul.

Radu Z., fermier de 51 de ani, din comuna A.I. Cuza, din județul Iași, le-a spus jurnaliștilor de la Ziarul de Iași că a descoperit coiful din bronz al unui război antic în urmă cu 3 ani, la scăldat, în Siret. Din păcate pentru el, descoperirea a avut loc în anul 2014!

Un iesean a gasit un coif vechi de 2500 de ani
Un iesean a gasit un coif vechi de 2500 de ani

În loc să câștige 100 de mii de euro, poate merge la închisoare

Potrivit legii, cei care dau peste astfel de bogății sunt obligați prin lege să declare autorităților în cel mult 72 de ore. Bărbatul spune că el a mers la poliție imediat cum a găsit coiful, dar oamenii legii nu au știut unde să-l îndrume.

”Am găsit coiful pe la ora 14, apoi în jur de ora 15 am mers la postul de poliţie. Am arătat şefului de post ce am găsit. Acesta mi-a spus că nu nu ştie ce este. I-am dat idea că aş putea duce coiful la muzeul de la Ruginoasa, poate iau vreo răsplată pe el… Ştiam că statul îţi oferă ceva dacă găseşti un lucru de valoare, istoric. Mi-a spus că nu ştie ce să zică. Drept urmare, am dus coiful acasă. L-am pus în pod”, a declarat fermierul pentru sursa citată.

A declarat artefactul, dar tot are dosar penal

Bărbatul este acuzat acum tocmai că nu a anunțat autoritățile, iar pentru acest motiv nu va primi niciun ban și se va alege și cu un dosar penal! ”Avea obligaţia de a declara bunul găsit în 72 de ore. Aşa prevede legislaţia. Artefactul a fost găsit în urma unei autosesizări a Poliţiei Patrimoniu din Neamţ”, a declarat comisarul Vitalie Josanu, din cadrul IPJ Neamţ.

Câți bani putea primi bărbatul? Ei bine, legea spune că cei care găsesc obiecte istorice au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea tezaurului, calculată în momentul acordării recompensei. În cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunurilor. Valoarea bunurilor este stabilită de experţi acreditaţi de Ministerul Culturii.

Valoarea coifului găsit în Iași, dublă față de altele

Jurnaliștii din Iași au mers pe firul poveștii și au aflat că descoperirea a fost făcută în 2014, iar bărbatul respectiv chiar a mers la poliție, de unde nu a primit niciun sfat, nicio îndrumare. Acesta a încercat să-l vândă, dar nu s-a înțeles la preț cu cumpărătorul respectiv. Anunțul a reapărut pe Facebook în 2020, când oamenii legii s-au autosesizat și au făcut o percheziție acasă la bărbatul respectiv.

Potrivit profesorului universitar Vasile Cotiugă, specialist în arheologie, valoarea coifului ar putea ajunge până la 400.000 de euro, dublu faţă de alte coifuri similare de pe site-urile de licitaţie din întreaga lume, deoarece este unul foarte important pentru istorie.

”Valoarea lui creşte pentru că nu este în zona corintiană, este descoperit la o distanţă foarte mare şi implicit valoarea sa este mult mai mare. Dacă pe piaţa antichităţilor s-au vândut astfel de coifuri cu 200.000 de euro, dublaţi suma pentru cel de la Iaşi, pentru că atestă faptul că în zonă, aici, a existat un comerţ cu grecii tocmai din perioada respectivă”, a explicat pentru Ziarul de Iași Vasile Cotiugă.