De ce nu mai sunt gustoase rosiile romanesti
De ce nu mai sunt gustoase rosiile romanesti

S-a aflat de ce roșiile românești nu mai au niciun gust. Ce se întâmplă, de fapt, cu leguma preferată a românilor, citiți în articolul de mai jos.

De ce tomatele din România nu mai gustul de altădată. Ce se întâmplă cu legumele românești

În sfârșit s-a anunțat oficial de ce roșiile românești nu mai au niciun gust, scrie stirileprotv.ro. Ce se întâmplă, de fapt, cu cele mai folosite și iubite legume de către români.

Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău au comparat cataloagele vechi cu actuala bază genetică de semințe.

Rosiile nu mai au niciun gust, chiar daca sunt romanesti
Rosiile nu mai au niciun gust, chiar daca sunt romanesti

Roșia ”Inimă de bou” se găsește acum în Germania

Astfel au aflat că s-a pierdut, de pildă, roșia numită “inimă de bou”, pe care au găsit-o însă într-o bancă de gene din Germania sau ”ceapa aurie de Buzău” pe care au înregistrat-o americanii.

Printre legumele românești care au dispărut se numără mai multe soiuri de roșii, ardei gras, precum și vinete. Acestea au fost înlocuite cu semințe din import din rațiuni economice, spun experții, pentru adică că erau mai ieftine.

Câte soiuri de legume au dispărut din România

Un studiu realizat de Costel Vânătoru, de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău, arată că s-au pierdut nu mai puțin de 2.668 de soiuri.

Am pierdut soiuri valoroase, cum ar fi ceapa de Buzău, pe urmă tomate- bizon, aurora, inima de bou, mikado, țelină alabaster, victoria, soiuri de ardei gras, galben superior”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

Soiurile românești au ajuns și în SUA

Unele soiuri de legume românești pierdute au fost descoperite în băncile de gene din SUA și Germania. Nu se știe cum au ajuns acolo.

La stațiunea de cercetare au fost aduse recent semințe de ceapă aurie de Buzău tocmai din SUA, iar din Germania semințe de tomate românești. Noi am mai rămas doar cu roșiile Siriana și Buzău 1600.

Fermierii au reușit să păstreze roșia ”creață”

Soiul cel mai căutat și cel mai gustos este inimă de bou, care în România nu prea mai există și atuncea noi cumpărăm de la bulgari, din Olanda, chiar. Eu folosesc semințele românești pentru răsaduri”, a spus Valentin Harabagiu, legumicultor județul Galați. În județul Galați, Daniel Ciuhureanu a reușit să mai păstreze roșia creață românească, un soi pe care l-a moștenit de la părinți.

Institutele de cercetare de la noi, subfinanțate, au pierdut bătălia cu marile firme producătoare de semințe, fie că vin din Olanda, din Spania sau din Israel”, a explicat Daniel Ciuhureanu, fermier județul Galați.