Mezoteliomul malign, o forma rara de cancer
Mezoteliomul malign, o forma rara de cancer

Mezoteliomul malign este o formă rară de cancer. Este incredibil de la ce apare această boală gravă. Cum te poți feri de această boală cruntă, citește în articolul de mai jos.

Mezoteliomul malign, o formă rară de cancer. Cum să te ferești și care sunt simptomele

Mezoteliomul malign, o formă rară de cancer. Este incredibil de la ce apare această boală gravă.

Mezoteliomul malign este o formă rară de cancer care debutează în mezoteliu. Mezoteliul este acel strat subțire, protector de celule care căptușește peretele cavității toracice și abdominale, dar și majoritatea organelor interne, aici regăsindu-se și plămânii, și inima.

Mezoteliomul malign se raspandeste in tot corpul
Mezoteliomul malign se raspandeste in tot corpul

Mezoteliomul malign, cauzat de cele mai multe ori de expunerea îndelungată la azbest

Mezoteliomul malign este aproape întotdeauna cauzat de expunerea la azbest. Azbestul este un mineral natural care rezistă la căldură.

Deși detectarea timpurie este asociată cu răspunsuri mai bune la tratament și supraviețuire mare, peste 90% dintre mezotelioamele maligne sunt diagnosticate târziu, când supraviețuirea este mai mică.

Mezoteliomul malign, depistat în cele mai multe cazuri mult prea târziu

De asemenea, Mezoteliomul malign se poate forma în zeci de ani de expunere la particule de azbest și praf, nu se face de azi pe mâine. Diagnosticul se stabilește de multe ori atunci când boala este deja avansată.

Semnele și simptomele variază în funcție de unde este localizat cancerul în organism.

Mezoteliomul se poate manifesta prin:

-dezvoltarea unor mase în regiunea toracică sau abdominală;
dureri de spate;
-dificultăți de respirație;
-durere abdominală;
-creșterea în dimensiune a abdomenului;
-tuse, adesea dureroasă;
-transpiraţie abundentă;
-pierderea în greutate inexplicabilă;
-disconfort din partea laterală a pieptului;
-stare de epuizare fizică;
-febră;
-dificultăți la înghițire;
-scăderea tensiunii;
-retenție de lichide sau edem;
-palpitații etc.

Ce este și la ce se folosește azbestul, matarialul care poate provoca mezoteliomul malign

Azbestul este fabricat din siliciu, oxigen și alte elemente. Este utilizat într-o gamă largă de produse, în special materiale de construcție, inclusiv gresie, materiale pentru tavan sau șindrilă.

Prezența sa se regăsește și în produse ca țesăturile rezistente la căldură, ambalajele, iar în trecut era folosit pentru a izola clădirile, pentru a le izola fonic sau ca agent de ignifugare.

Ce meserii presupune munca cu azbest, material care poate duce la mezoteliom malign

Persoanele cu risc de expunere la azbest la locul de muncă includ unii mineri, lucrători în anumite fabrici, producători și instalatori de sisteme de izolație, lucrători în domeniul căilor ferate și automobilelor, constructori de nave, lucrători în construcții.

Totuși, majoritatea oamenilor expuși la azbest, chiar și în cantități mari, nu dezvoltă mezoteliom malign.

Factorii care cresc riscul de mezoteliom malign:

-Expunerea la zeoliți – Zeoliții sunt minerale legate chimic de azbest. Un exemplu este erionitul, care este comun în roci și sol în unele regiuni.

-Un istoric familial de mezoteliom malign – Dacă părintele, fratele sau copilul dumneavoastră au mezoteliom, este posibil să aveți un risc crescut pentru această boală.

-Expunerea la radiații – Au existat câteva cercetări publicate privind mezotelioamele care s-au dezvoltat după ce oamenii au fost expuși la doze mari de radiații în regiunea pieptului sau abdomenului ca tratament pentru un alt cancer. De asemenea, unele rapoarte leagă mezoteliomul malign de injecțiile cu dioxid de toriu. Acest material radioactiv a fost folosit de medici pentru anumite teste cu raze X până în anii 1950.

-Virusul SV40 – Unele studii au ridicat posibilitatea ca infecția cu virusul simian 40 (SV40) să crească riscul de a dezvolta mezoteliom.

-Genul – Mezoteliomul malign este mult mai frecvent la bărbați decât la femei. Acest lucru este dat cel mai probabil de faptul că în general bărbații lucrează în medii cu expunere mare la azbest.

-Vârsta – Riscul de mezoteliom malign crește odată cu vârsta. Mezoteliomul poate apărea la tineri (chiar și copii), dar este rar la persoanele sub 45 de ani. Aproximativ 2 din 3 persoane cu mezoteliom malign au peste 65 de ani.

Mezoteliomul este o formă foarte agresivă de cancer, care se răspândește rapid. Mezotelioamele maligne sunt clasificate în funcție de locul în care se dezvoltă cancerul. Cele trei tipuri cele mai frecvente de mezoteliom malign sunt mezoteliomul pleural, mezoteliomul peritoneal și mezoteliomul pericardic.

-Mezoteliomul malign pleural – Majoritatea persoanelor diagnosticate cu mezoteliom malign dezvoltă cancer în pleură, mucoasa plămânilor și cavitatea toracică. Acest cancer agresiv determină îngroșarea pleurei, împiedicând expandarea normală a plămânilor și a pieptului. Ca urmare, lichidul se poate acumula în cavitatea toracică.

-Mezoteliomul malign peritoneal – Acest tip de cancer se dezvoltă în peritoneu, în membrana subțire care înconjoară cavitatea abdominală și suprafața organelor abdominale. Fibrele de azbest inhalate pot ajunge, de asemenea, la peritoneu prin sistemul limfatic. Uneori, mezoteliomul pleural malign metastazează sau se răspândește de la plămâni la cavitatea abdominală.

-Mezoteliomul malign pericardic – Este forma cea mai rară de mezoteliom. Aceasta afectează stratul protector al inimii.

Continuarea articolului pe cancer360.ro.