Valeriu Gheorghita recunoaste ca sunt riscuri la AstraZeneca
Valeriu Gheorghita recunoaste ca sunt riscuri la AstraZeneca

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, recunoaște că sunt riscuri la vaccinarea cu serul AstraZeneca, dar acestea nu depășesc beneficiile! Între timp, Italia, Norvegia, Germania, Olanda, Irlanda, Islanda, Bulgaria, Franța, Spania, Portugalia, Letonia, Cipru, Slovenia și Suedia au oprit vaccinările cu respectivul ser.

Valeriu Gheorghiță recunoaște că sunt riscuri la AstraZeneca

România continuă vaccinările cu serul AstraZeneca, la recomandare Organizației Mondiale a Sănătății. Medicul Valeriu Gheorghiță a recunoscut că autoritățile au avut de luat o decizie foarte grea, legată de vaccinul respectiv.

“A fost poate cea mai dificilă decizie. Cea mai ușoară decizie ar fi fost cea în care să spunem stop. Trebuie să punem însă în balanță beneficiile vaccinării. Suntem în pandemie, mii de oameni sunt zilnic infectați, ajung în spitale, unii la terapie intensivă, iar unii mor. Trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului care a precizat clar că beneficiile depășesc riscurile. Datele care au stat la baza deciziei noastre sunt cele care au luat în calcul fundamentul științific”, a spus medicul.

Valeriu Gheorghita recunoaste ca sunt riscuri la AstraZeneca
Valeriu Gheorghita recunoaste ca sunt riscuri la AstraZeneca

”37 evenimente tromboembolice”

Valeriu Gheorghiță a spus că riscurile de tromboză ce au fost raportate la nivel european nu au o frecvență mai mare decât cea anticipată în rândul populației generale nevaccinate anti-COVID-19.

”Față de ultima noastră decizie prin care am decis suspendarea temporară a lotului ABV2856 nu au apărut elemente noi care să schimbe decizia de la acel moment, așa că am decis să continuăm vaccinarea cu AstraZeneca. Riscurile legate de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european nu au frecvență mai mare decât cea anticipată în rândul populației generale nevaccinate. Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca a arătat 37 evenimente tromboembolice, astfel că la nivel de frecvență vorbim de un caz la un milion de persoane vaccinate”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

EMA a recomandat continuarea vaccinării

Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat să se continue vaccinarea. Aceasta urmează să se întrunească joi, 18 martie, pentru a analiza situația serului companiei AstraZeneca.

”Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) şi emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 şi deces depăşesc riscul apariţiei de reacţii adverse”, a arătat un comunicat al CNCAV.