Iancu Berila a ucis nu mai putin de 20 de brutari
Iancu Berila a ucis nu mai putin de 20 de brutari

S-a aflat de unde vine expresia ”ca Berilă”. De la Iancu Berilă, unul dintre cei mai odioși criminali români. Acesta a ucis nu mai puțin de 20 de brutari, fiind condamnat la 200 de ani de muncă silnică.

Iancu Berilă, unul dintre cei mai odioși criminali români. A ucis și jefuit nu mai puțin de 20 de brutari

De unde vine expresia ”ca Berilă”. De la Iancu Berilă, unul dintre cei mai odioși criminali români.

Am făcut gardă ca Berilă”, ”am tras la câmp la Berilă”, ”am învăţat ca Berilă”, ”am stat la coadă ca Berilă”, sunt doar câteva din expresiile folosite de toți românii când vor să exprime ceva cu adevărat semnificativ în ceea ce privește cantitatea. Puțini sunt aceia care știu de unde vine această celebră expresie. Vine de la cel mai odios criminal din România, Iancu Berilă, care a ucis cu sânge rece nu mai puțin de 20 de brutari.

Nu se stie de ce omora Iancu Berila doar brutari
Nu se stie de ce omora Iancu Berila doar brutari

Iancu Berilă a acționat în timpul celui de-al doilea Război Mondial

Iancu Berilă a fost unul dintre cei mai sângeroși asasini din istoria României. Crimele sale au avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a ucis, cu sânge rece, 20 de brutari și a fost condamnat la aproape 200 de ani de muncă silnică în închisoare, unde a şi murit.

Povestea lui Iancu Berilă este mai puțin cunoscută, însă oamenii i-au preluat în necunoștință de cauză numele, folosind expresia ”ca Berilă” atunci când vor să evidențieze un efort ieșit din comun. În realitate, însă, folosirea acestei sintagme nu înseamnă altceva decât o asemuire cu unul dintre cei mai odioşi criminali din istoria României.

Expresia ca Berilă a fost folosită la început în pușcării, apoi s-a extins

Trebuie specificat că, în trecut, expresia ”ca Berilă” era folosită în rândul puşcăriaşilor, scoțând în evidență munca silnică grea și anii grei de închisoare. De la puşcărie, expresia a deviat la armată, fiind folosită de militari care obişnuiau să spună: ”bag armată ca Berilă”. În ziua de astăzi sintagma a devenit un simbol al muncii grele.

Iancu Berilă s-a născut la Galați și faptele sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au trimis în istorie ca unul dintre cei mai răi criminali.

Nu se știe de ce a ales Iancu Berilă să ucidă doar brutari

Victimele sale preferate au fost brutarii, el fiind consemnat în datele istorice ca Ucigașul Brutarilor. Modul său de operare era de fiecare dată același, îşi analiza victimele, afla unde ţin brutarii banii şi ataca în puterea nopții.

Iancu Berilă a fost prins şi condamnat pe viaţă la muncă silnică. A reuşit să evadeze după o vreme, dar a fost prins din nou, exact în momentul în care se pregătea să mai facă o nouă victimă. Iancu Berilă a fost prins de comisarul Eugen Alimănescu, în orașul Slatina. Nici până în ziua de astăzi, nu se știe de ce acesta prefera să ucidă brutarii.

Iancu Berilă, un om fioros de ți-era frică să te uiți la el

Iancu Berilă avea o statură impozantă și o față fioroasă, care băga frica în tine numai la o simplă privire. Iancu Berilă a terorizat o țară întreagă cu crimele sale și a rămas în istorie drept ucigașul de  brutari.