Ce sa nu faci in Vinerea Mare
Ce sa nu faci in Vinerea Mare

Ce să nu faci sub nicio formă în Vinerea Mare. Obiceiuri și tradiții. Ce nu se face astăzi, o zi cu mare însemnătate pentru credincioși.

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci astăzi

Ce să nu faci sub nicio formă astăzi, în Vinerea Mare. Obiceiuri și tradiții în Vinerea Patimilor. Ce se face și ce nu se face astăzi, o zi cu mare însemnătate pentru credincioși.

Vinerea Mare, care se mai numește şi Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor, este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, spre mântuirea întregii omeniri.

Iisus Hristos a fost rastignit pentru pacatele lumii
Iisus Hristos a fost rastignit pentru pacatele lumii

Vinerea Mare, ultima vineri din Postul Paștelui

Vinerea Mare este ultima vineri din Postul Paștelui și este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

De asemenea, Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Ce se întâmplă în biserici în Vinrea Mare

În Vinerea Mare, în mijlocul bisericii, se scoate Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului. Credincioşii trec pe sub acest epitaf până în după-amiaza zilei de sâmbătă.

Vinerea Mare este cinstită în mod tradițional prin participarea la Prohodul Domnului, slujbă ce se ține în toate bisericile creștine în această seară.

Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare

În Vinerea Mare nu trebuie să muncești. Nu este recomandat să speli, să coși, să gătești sau să faci alte tipuri de treburi, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri;

Nu se merge la frizer. Totuși, în unele zone, cum ar fi Moldova, oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer;

-Se spune că nu este bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare;

-În Vinerea Mare nu ai voie să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet;