Misterul Luminii Sfinte de la Ierusalim
Misterul Luminii Sfinte de la Ierusalim

Un călugăr grec a dezvăluit misterul Luminii Sfinte. Cum se aprinde aceasta în Mormântul Sfânt de la Ierusalim. Monahul s-a pitit în Mormântul Sfânt pentru a vedea cu ochii lui ce se întâmplă. Ce a văzut acolo, citiți în articolul de mai jos.

Un călugăr a văzut cu ochii lui cum se aprinde Lumina Sfântă în Mormântul Sfânt de la Ierusalim

Un călugăr grec a dezvăluit misterul Luminii Sfinte. Cum se aprinde aceasta în Mormântul Sfânt de la Ierusalim. Preotul s-a pitit în Mormântul Sfânt pentru a se convinge cu ochii lui cum este aprisnă Lumina Sfântă.

Monahul grec Mitrofan s-a născut în anul 1900 în localitatea Kerasunda din Pont. În 1921, în perioada genocidului locuitorilor din Pont de către turci, i-a fost ucisă toată familia lui. Astfel, la vârsta de 21 de ani, a fost prins şi trimis la închisoarea din Ntigiampakir, unde prizonierii lucrau la minele de cupru. Cei mai mulţi dintre ei erau ca și condamnaţi la moarte din pricina mâncării infectate şi a condiţiilor mizerabile de trai.

Lumina Sfanta se aprinde in Sfantul Mormant
Lumina Sfanta se aprinde in Sfantul Mormant

Părintele Mitrofan a evadat din închisoare

După câteva luni de temniţă, Părintele Mitrofan a reuşit să evadeze. Fără patrie şi familie, singurul său scop a fost să ajungă viu la Ierusalim, ca să se închine la Mormân­tul lui Hristos.

Timp de mai multe săptămâni a călătorit descult prin munţi, ca o sălbăticiune, ascunzându-se de oameni. Îndreptându-se spre sud, a ajuns la localitatea Alep din Siria, de acolo a mers la Beirut, în Liban, după care, mergând zile întregi paralel cu ţărmul, a ajuns la portul Haifa din Palestina. Peregrinarea lui s-a încheiat la 1 noiembrie 1923, când a ajuns la Ierusalim, unde şi-a împlinit făgăduinţa sa la Sfântul Mormânt.

Doi ani mai târziu a fost făcut preot și păzitor al Sfântului Mormânt

Doi ani mai târziu, în 1925, a fost uns în monahism şi a fost rânduit păzitor al Sfântului Mormânt de către Patriarhul Damian I. În calitatea primită a participat la ceremonia Sfin­tei Lumini de la Paştele anului 1925.

Timp de multe luni Mitrofan a fost chinuit de nedumerirea şi îndoiala cu privire la natura minunii care se înfăptuiește în Mormântul Sfânt. Credinţa ise clătinase şi se întreba dacă într-adevăr este vorba despre o minune adevărată. Răspunsul i-a fost oferit anul următor, în Sâmbăta Mare a anului 1926, când a reuşit să se ascundă în podul Sfântului Mormânt. De acolo a reușit să urmărească tot ceea ce se petrecea în interiorul lui.

Părintele Mitrofan a povestit după 55 de ani ce a văzut ăn Mormântul Sfânt

Ce a făcut în acea zi a povestit abia după 55 de ani, de Paştele anului 1980, preotului cipriot Sava Ahilleos, care le-a consemnat în scrierea sa: ”Am văzut Sfânta Lumină. În acel an, părintele Mitrofan avea 80 de ani şi număra deja 56 de ani neîntrerupţi de păzitor al Sfântului Mormânt.

Aşa cum el însuşi a mărturisit, când era tânăr de 25 de ani, fusese stăpânit de o dorinţă nestăpânită de a vedea cu ochii săi cele ce se petreceau în înteriorul Mormântului în clipa când cobora Sfânta Lumină”.

Părintele Mitrofan era chinuit de ce se întâmplă în Sfântul Mormânt

Trebuia să văd, ca un alt Toma necredincios, cu ochii mei ceea ce se întâmplă în interiorul Mormântului ca să cred”, spunea Mitrofan.

De multă vreme, căuta modul de a da răspuns la întrebările lui. Într-o zi, pe când curăţa cupola în podul Mormântului, a descoperit o mică ascunză­toare în care, cu greutate, putea intra trupul unui bărbat. Era singurul loc în care putea să se ascundă şi să urmărească nevăzut de nimeni venirea Sfintei Lumini.

Mitrofan s-a pitit în Mormântul Sfânt pentru a se convinge cu ochii lui

În Vinerea Mare a anului 1926, la miezul noptii, Părintele Mitrofan pune în aplicare planul său îndrăzneţ. La ora 00:30 a cerut de la un ajutor de al său să-i aducă o scară ca să controleze candelele ce erau atârnate sus. După ce a urcat în podul Mormântului, a spus ajutorului să ia scara, motivând că va coborî de acolo printr-o săritură atunci când va termina controlul.

Însă Părintele Mitrofan a rămas în ascunzătoare toată noaptea. Ceasurile care au urmat au fost martirice, aşa cum povesteşte el însuşi, deoarece a în­ceput să fie stăpânit de o frică nemaicunoscută. Învinovăţiri şi mustrări de conştiinţă îl chinuiau pentru ceea ce a îndrăznit să facă.

Mitrofan a stat 12 ore nemișcat pentru a-și satisface curiozitatea de Toma Necredinciosul

Am început să mă prihănesc pe mine însumi, pentru ceea ce am făcut şi pentru hotărârea mea lipsită de maturitate… Toată lumea crede, numai tu, Mitrofane, nu crezi”, spunea Mitrofan.

Vreme de 12 ceasuri a rămas nemişcat şi tăcut. Avea cu el numai puţină apă şi o mică lanternă, pe care a folosit-o la ora 11 dimineaţa, când Mormântul a fost pecetluit şi el a rămas singur în întuneric. După o oră, potrivit tipicului, la ceasul al doisprezecelea din zi, uşa Mor­mântului a fost despecetluită şi, mai târziu, a intrat patriarhul grec.

Cum se aprinde, de fapt, Lumina Sfântă în Noaptea De Înviere

Atunci am desluşit chipul patriarhului, care s-a plecat să intre în Mor­mântul dătător de viaţă. Exact în acea clipă, când agonia mea ajunsese la o înfricoşătoare încordare nervoasă în mijlocul tăcerii mormântale, în care îmi auzeam şi răsuflarea, am auzit deodată un şuierat uşor. Semăna cu suflare uşoară de vânt. Şi îndată am văzut o privelişte de neuitat: o Lumină al­băstruie a umplut tot sfinţitul loc al dătătorului de viaţă Mormânt…

Câtă frică şi cutremur nu mi-a pricinuit acea Lumină albăstruie, în care Îl vedeam clar pe patriarh, de pe faţa căruia curgea transpiraţia… Şi, ca şi cum ar fi fost luminat de acea Lumină, a început să citească rugăciunile… Şi îndată Lumina albăstruie a început să se preschimbe într-o Lumină albă, ca aceea a Schimbării la Faţă a lui Hristos. În continuare acea Lumină albă s-a preschimbat într-o sferă luminoasă ca soarele, care a rămas nemişcată deasupra capului patriarhului.

Când a văzut misterul Luminii Sfinte, Mitrofan a început să plângă

Apoi l-am văzut pe patriarh ţinând mă­nunchiurile cu 33 de lumânări. Şi ridicându-şi încet mâinile în sus, s-au aprins dintr-odată sfânta candelă şi cele patru mănunchiuri de lu­mânări. În acea clipă a dispărut sfera luminoasă. Ochii mi s-au umplut de lacrimi şi trupul îmi ardea în întregime”, a povestit părintele Mitrofan.