O infectie fungica periculoasa afecteaza pacientii vindecati de coronavirus, in India
O infectie fungica periculoasa afecteaza pacientii vindecati de coronavirus, in India

Pacienți care s-au vindecat de covid fac niște infecții nemaivăzute în India. Ciuperca neagră afectează grav nasul gâtul și ochii. Medicii se luptă să le salveze viețile pacienților schilodindu-i.

Pacienții videcați de covid în India au început să dezvolte niște infecții groaznice. Chiar creierul poate fi atacat

Pacienți care s-au vindecat de covid se confruntă cu boli grave la săptămâni după ce au trecut prin boală. Fac niște infecții nemaivăzute în India. Ciuperca neagră afectează grav nasul gâtul și ochii.

Sâmbătă dimineață, dr. Akshay Nair, un chirurg oftalmolog din Mumbai se pregăteşte să opereze o femeie de 25 de ani, care se recuperase în urmă cu trei săptămâni de coronavirus.

Indienii vindecati de coronavirus, afectati de ciuperca neagra
Indienii vindecati de coronavirus, afectati de ciuperca neagra

Unei tinere i se va scoate un ochi din cauza ciupercii negre

În cadrul intervenției chirurgicale, un medic specialist în urechi, nas și gât se ocupa deja de pacienta diabetică. Tânăra se afla deja pe masa de operație, unde un alt specialist îi îndepărta țesuturile afectate de mucormicoză, ciuperca neagră, o infecție fungică rară și extrem de periculoasă, care atacă nasul, ochii și, uneori, creierul.

După ce colegul său își încheia procedura, medicul Akshay Nair urma să înceapă o intervenţie chirugicală de trei ore, ca să-i extragă tinerei un ochi, se arată într-un reportaj BBC. ”Îi voi scoate ochiul, pentru a-i salva viața. Așa funcționează această boală”, a declarat medicul Akshay Nair.

Ce este, de fapt, mucormicoza

În contextul în care un al doilea val mortal de coronavirus devastează India, medicii raportează acum o erupție de cazuri care implică o infecție rară, numită și ciuperca neagră, în rândul pacienților care se recuperează sau chiar s-au recuperat deja după infecţia cu coronavirus.

Mucormicoza este o infecție foarte rară. Este cauzată de expunerea la mucegaiul alb care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe și legume în descompunere. ”Este omniprezent și se găsește în sol și aer și chiar în nas și mucusul persoanelor sănătoase”, spune dr. Akshay Nair.

Ce organe afectează ciuperca neagră

Afectează sinusurile, creierul și plămânii și poate pune viața în pericol la persoanele diabetice sau imunodeprimate sever, cum ar fi pacienții cu cancer sau persoanele cu HIV / SIDA.

Medicul crede că mucormicoza, care are o rată globală a mortalității de 50%, poate fi declanșată de folosirea steroizilor, un tratament pentru salvarea pacienților cu coronavirus aflaţi în stare critică.

Steroizii vindecă și tot ei aduc infecția fungică

Steroizii reduc inflamația  plămânilor și par să ajute la limitarea unora dintre daunele care se pot întâmpla atunci când sistemul imunitar al corpului acţionează în exces pentru a combate coronavirusul.

Însă, de asemenea, steroizii reduc imunitatea și cresc nivelul zahărului din sânge atât la pacienții cu diabet zaharat, cât și la cei cu diabet zaharat bolnavi de coronavirus. Scădere imunității ar putea declanșa aceste cazuri de mucormicoză.