Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani si 8 luni de inchisoare
Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani si 8 luni de inchisoare

Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorul 5, a fost condamnat la închisoare grea, după ce a fost găsit vinovat pentru fapte de corupție! Fostul edil a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare, însă trebuie specificat faptul că decizia nu este una finală.

Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare

Fostul social-democrat Marian Vanghelie a fost așadar condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție, în dosarul în care fusese trimis în judecată de DNA. Acesta a fost acuzat că ar fi luat o mită în valoare de nu mai puțin de 30 de milioane de euro. Procesul a început în anul 2015, la Tribunalul București.

”Condamnă pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel la pedeapsa rezultantă de 11 ani si 8 luni închisoare. Interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, drepturi prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pe o perioadă de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”, se arată în documentul Tribunalului.

Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani si 8 luni de inchisoare
Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani si 8 luni de inchisoare

Prejudiciul este unul fabulos

Mai mult decât atât, judecătorul a admis acțiunea civilă formulată de partea civilă Sectorul 5 al Municipiului București, obligându-l, astfel, pe Marian Vanghelie să achite părții civile mai mult de 15 milioane de euro, la cursul BNR din ziua plății, cu titlu de daune morale. În același dosar, alte trei persoane au mai primit pedepse cu închisoare, între trei și opt ani. Decizia de joi, 13 mai, nu este una definitivă, putând fi contestată la instanța superioară.

Fostul primar al Sectorului 5 a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, în 2015, fiind acuzat de nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani, alături de alți șapte inculpați: Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Marian Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii DNA au susținut că, în perioada 2006-2014, fostul edil a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro – reprezentând un „comision” de 20 de procente din încasări, după ce fusese ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan.

Foloasele obținute ar fi fost pretinse de Marian Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, precum și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte – valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei.