Comuna din Romania care va lansa propria moneda virtuala
Comuna din Romania care va lansa propria moneda virtuala

Comuna Ciugud, județul Alba, se pregătește să lanseze propria monedă virtuală! Aceasta nu va rivaliza cu bitcoin-ul, dar va fi la mare căutare, cel puțin printre copiii din localitate, în primă fază, apoi o vor căuta și adulții.

Comuna din România care va lansa propria monedă virtuală

Ciugud este cunoscută ca fiind cea mai europeană comună din România. Fondurile europene reprezintă secretul reușitei. Locuitorii din comună se bucură de multe facilități care nu se găsesc nici la oraș, printre acestea fiind și prima școală SMART din România.

Ei bine, primarul Gheorghe Damian s-a gândit acum să îi învețe pe copii să colecteze selectiv deșeurile. Cum ultima modă este cea a monedelor virtuale, acesta s-a gândit să-i recompenseze pe micuții care ajută planeta cu bani virtuali. Numită CIUGUban, noua monedă virtuală locală îi va cuceri imediat pe copii.

Comuna din Romania care va lansa propria moneda virtuala
Comuna din Romania care va lansa propria moneda virtuala

CIUGUbanul, o adevărată atracție

Prima stație de acest gen a fost montată deja în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România. Aceasta a fost personalizată sub forma unui roboțel, care a fost numit ”Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale.

Munca lor de peste vară va fi răsplătită imediat cum vor reveni în bănci. La începutul noului an școlar, CIUGUbanii  vor fi convertiți în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

Taxe plătite cu CIUGUbani

Municipalitatea are în vedere și faza a doua a proiectului, în care îi va implica activ pe toți cetățenii care vor să-și umple buzunarele virtuale cu CIUGUbani. Vor fi montate mai multe stații de reciclare în comună, iar locuitprii din Ciugud vor primi și ei CIUGUbani, dacă vor recicla gunoiul. În schimbul banilor virtuali, aceștia vor primi reduceri la magazinele din sat sau chiar vor putea folosi banii respectivi la plata taxelor și impozitelor.

”Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii și în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic și sticlă ajung acum în râuri și în natură. România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.