Prima victima a variantei indiene de covid in Romania
Prima victima a variantei indiene de covid in Romania

Inevitabilul s-a întâmplat, iar România a înregistrat prima victimă făcută de varianta indiană a coronavirusului, care va deveni majoritară în țara noastră, după cum spun specialiștii. Victima se pare că avea 72 de ani, era nevaccinată și nu călătorise în afara țării. Președintele Klaus Iohannis a avut un mesaj ferm pentru români.

Prima victimă a variantei indiene de covid în România

Prima victimă care a murit după ce s-a infectat cu varianta Delta a coronavirusului era internată în Spitalul județean din Pitești, era nevaccinată, nu călătorise în afara țării și nici nu intrase în contact cu o persoană care a călătorit, scrie Digi24.

În România sunt mai multe cazuri de infecție cu această tulpină. În total, până în prezent, s-au făcut peste 2.000 de secvențieri și există 1.628 de confirmări cu toate aceste tulpini Alfa, Beta, Gama și Delta. Până la data de 20 iunie 2021 au fost confirmate 44 cazuri cu varianta Delta.

Prima victima a variantei indiene de covid in Romania
Prima victima a variantei indiene de covid in Romania

Klaus Iohannis trage un semnal de alarmă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că în România, campania de vaccinare a fost un succes, dar că acest lucru are ca efect o scădere a interesului pentru vaccinare, ceea ce este periculos în contextul noilor forme mai agresive ale virusului. El a făcut apel către români să se vaccineze ca să nu ajungă la spital.

„Știm din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri. Am avut și noi al treilea val destul de puternic, dar la noi campania de vaccinare a fost un succes, practic am oprit pandemia.

Acum însă, faptul că avem așa puține cazuri, nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare. Avem un succes care cumva se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare. Eu consider în continuare că vaccinarea este vitală.

Varianta Delta va deveni dominantă

Cum ar fi să vaccinăm doar puțină lume și să ne trezim în octombrie – noiembrie cu un al patrulea val? Pentru că virusul evoluează. Vedem că apar noi forme  ale virusului mai agresive care se răspândesc mai ușor. Părerea mea sinceră e că fiecare român ar face bine să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital”, a spus Iohannis.

Tulpina Delta va deveni dominantă în România, dar se pare că și pe plan mondial! ”La rata curentă de creştere tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august. Este o ipoteză confirmată şi de Germania unde tulpina indiană reprezintă acum doar 6% din cazuri, dar institul Robert Koch avertizeaza că va deveni dominantă cel tarziu în toamnă. În SUA situaţia este similară, acolo tulpina Delta a crescut de la o pondere de 6% la una de 10% într-o săptămână”, a declarat epidemiologul Octavian Jurma.