Rezultate alegeri anticipate Republșica Moldova
Rezultate alegeri anticipate Republșica Moldova

Rezultate alegeri în Republica Moldova. PAS, partidul preşedintelui Maia Sandu, 52,53%. Toate amănuntele, precum și anunțul oficial al autorității electorale din Republica Moldova, în articolul de mai jos.

Maia Sandu a câștigat Detașat alegerile din Republica Moldova. Surpriză pentru locurile 2 și 3

Rezultate alegeri în Republica Moldova. PAS, partidul preşedintelui Maia Sandu, 52,53 %. Astfel, principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, conform rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile unde s-a votat.

PAS a înregistrat 52,53% din voturi la alegerile parlamentare aniticipate din Republica Moldova, după procesarea 99,58% din voturile înregistrate în Republica Moldova. Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a fost votat de doar 27,36% dintre moldovenii cu drept de vot.

Partidul Maiei Sandu, PAS, a castigat alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova
Partidul Maiei Sandu, PAS, a castigat alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova

Cine urmează după PAS

De asemenea, datele CEC arată că Partidul Politic ”Şor” (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,78% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral ”Renato Usatîi”, cu 4,11% din voturile alegătorilor.

Nu în ultimul rând, pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,34% şi Partidul Democrat din Moldova – 1,82%.

Cine intră în Parlament

În contextul în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova intră doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare.

De asemenea. în Chişinău, după prelucrarea celor 304 procese verbale, PAS a obţinut peste 56,77% din voturi, BeCS – 28,4%, iar Partidul Politic Şor 3,63%.

Cum s-a votat în străninătate la alegerile anticipate din Republica Moldova

În străinătate, au fost prelucrate 137 de procese verbale din 150, iar PAS a câştigat detaşat, obţinând 85,93% din voturi. Pe locul doi se clasează Blocul electoral „Renato Usatîi” cu 2,84%, iar pe locul trei – Partidul politic Democraţia Acasă – 2,83%. Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor clasează pe locul patru cu 2,55%.

Comisia Electorală Centrală precizează că rezultatele scrutinului poartă un caracter preliminar, până la prezentarea, la CEC, a documentelor electorale în original.

Câți moldoveni au ieșit la vot

Alegerile de duminică au scos din case 1,47 milioane de alegători, respectiv 48%. În secţiile din străinătate s-au prezentat la urne peste 205.000 de alegători.

În cele 41 secţii de votare constituite pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului au votat circa 30.000 de oameni.