Vaccinurile Pfizer si Moderna pot provoca boli grave de inima
Vaccinurile Pfizer si Moderna pot provoca boli grave de inima

Vaccinurile Pfizer și Moderna pot cauza miocardită și pericardită, în cazuri rare. Este oficial. Vaccinarea cu serurile Pfizer și Moderna a fost confirmată că poate cauza miocardita și pericardita. Oamenii de știință au anunțat că simptomele pot să apară începând de la 14 zile de la inoculare.

Două vaccinuri pot cauza boli grave de inimă. Care sunt aceste vaccinuri

Din păcate este oficail. Vaccinul Pfizer și Moderna pot cauza miocardită și pericardită. Vaccinarea cu cele două seruri poate cauza miocardita și pericardita, în cazuri foarte rare, conform Comitetului de siguranță (PRAC) al EMA (Agenției Europene a Medicamentului).

Miocardita și pericardita sunt afecțiuni cardiace care apar de obicei, în urma infecțiilor sau a bolilor autoimune. Simptomele pot varia și includ senzația de respirație dificilă (dispnee), bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații) și dureri în piept.

Vaccinarea, in cazuri rare, poate provoca boli grave de inima
Vaccinarea, in cazuri rare, poate provoca boli grave de inima

145 de cazuri descoperite în UE

Comitetul de Siguranță (PRAC) a luat în considerare toate cazurile documentate și raportate la nivelul UE, disponibile până în prezent.

Analiza a inclus 145 de cazuri de miocardită raportate în Spațiul Economic European (SEE) în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu BioNTech și 19 cazuri în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu Moderna. Pericardită a fost raportată la 138 de persoane urma utilizării BioNTech și 19 cazuri în urma utilizării Moderna.

Câte vaccinuri s-au administrat până acum

La 31 mai 2021, aproximativ 177 milioane de doze de BioNTech și 20 de milioane de doze de Moderna au fost administrate în Spațiul Economic European. PRAC a declarat că majoritatea cazurilor de afecțiuni cardiace au apărut în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des după administrarea rapelului, cu precădere la bărbații tineri.

Cinci dintre cazurile înregistrate în Spațiul Economic European s-au soldat cu decesul persoanelor, care se aflau la o vârstă avansată sau care aveau în istoricul medical boli concomitente.

Care sunt simptomele bolilor provocate de cele două vaccinuri 

Conform analizelor oficiale, evoluția miocarditei și a pericarditei la persoanele vaccinare, este similară cu evoluția cazurilor raportate în populația generală. În aceste situații, simptomele au fost remediate cu repaus sau tratament.

Miocardita și pericardita au fost identificate ca efecte secundare foarte rare în urma vaccinării cu vaccinuri bazate pe ARN mesager. Persoanele care manifestă senzație de respirație dificilă (dispnee), bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații), sau dureri în piept ar trebui să apeleze imediat la ajutor medical speciallizat, relatează stiripesurse.ro.