Serghei Lavrov vrea ruperea teritoriilor pro-rus de Ucraina si alipirea lor la Rusia
Serghei Lavrov vrea ruperea teritoriilor pro-rus de Ucraina si alipirea lor la Rusia

Serghei Lavrov anunță dezintegrarea Ucrainei. Ce însemană asta? „Republicile” separatiste proruse din estul Ucrainei anunţă că se unesc şi cer referendum de anexare la Rusia a Doneţkului, Luganskului şi Hersonului, conform ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Rusia anunță dezintegrarea Ucrainei: „Vor să fie stăpâni pe propriul destin”

Serghei Lavrov a avut o reacție după ce oficialii pro-ruși din Donbas au anunțat referendumuri pentru aderarea la Rusia. „Popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta. Vor să fie stăpâni pe propriul destin”, a spus Serghei Lavrov.

De asemenea, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că inițiativa de a organiza referendumuri în regiunile separatiste Donețk (RPD) și Lugansk (RPL), Herson și Zaporojie cu privire la aderarea la Rusia arată despre dorința popoarelor care trăiesc în aceste teritorii de a-și decide în mod independent propria soartă.

Pro-rusii din Ucraina vor sa treaca la Rusia prin referendum
Pro-rusii din Ucraina vor sa treaca la Rusia prin referendum

Pro-rușii vor să își decidă soarta

„Încă de la începutul operațiunii militare speciale, da, în general, și în perioada care a precedat-o, am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta. Și întreaga situație actuală confirmă că ei vor să fie stăpâni pe propriul destin”, a declarat Serghei Lavrov, citat de Interfax.

Zonele pro-ruse se unesc și vor referendum

Liderii „republicilor” separatiste proruse autoproclamate la Doneţk şi Lugansk anunţă că îşi unesc eforturile şi cer organizarea de urgenţă a unui referendum de anexare la Rusia cât mai rapid, în care este vizată şi regiunea Herson. Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a declarat că planurile de organizare a referendumurilor de anexare la Rusia a republicilor separatiste pro-ruse autoproclamate Doneţk şi Lugansk provin din ”teama de înfrângere”, scrie CNN.

Liderul ”republicii” de la Doneţk, Denis Puşilin, şi-a îndemnat luni omologul din Lugansk, într-un apel telefomic, pe Leonid Pasecinik, la o acţiune comună în acest sens.

Dimitri Medvev, de acord cu propunerea făcută

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei ruse Dmitri Medvedev şi-a exprimat marţi, într-o postare pe Telegram, susţinerea acestor referendumuri, pe care le consideră „esenţiale”.

Data de 4 noiembrie ar fi fost stabilită pentru referendum de către Doneţk, potrivit unui corespondent la Moscova al mai multor publicaţii franceze, Paul Gogo, citat de Le Figaro. Este vorba despre o dată simbolică, deoarece este Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei, care comemorează o revoltă populară din secolul al XVII-lea, când au fost expulzate forţe poloneze din Moscova.

Și Herson vrea referendum

Și regiunea Herson, luată cu asalt de la începutul lui septembrie de către armata ucraneană, a participat la acest apel.

„Astăzi, trebuie să sprijinim republicile cu care am semnat acorduri de asistență reciprocă”, a declarat președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, referindu-se la acordurile prin care Moscova a recunoscut DPR și LPR, înainte ca să-și trimită trupele de invazie în Ucraina, în februarie.