Vladimir Putin s-ar pregati sa recucereasca Ucraina
Vladimir Putin s-ar pregati sa recucereasca Ucraina. Sursa foto: impact.ro

Un expert rus în securitate a speriat planeta după ce a anunțat război într-o lună. Acesta este visul lui Vladimir Putin, să cucerească Ucraina la începutul lunii mai.

Șoc și groază. Vladimir Putin este pregătit să înceapă războiul cu Ucraina la începutul lunii mai

Un expert rus în securitate sperie omenirea și amenință că într-o lună va începe războiul. Acesta este visul lui Vladimir Putin, cucerirea Ucrainei și nu numai.

Rusia se pregătește pentru un război în toată regula în Ucraina, după ce președintele Valdimir Putin a decis să mobilizeze trupe la graniță.

Rusia face ample manevre militare la granita cu Ucraina
Rusia face ample manevre militare la granita cu Ucraina

Războiul ar începe la debutul lunii mai

Kremlinul susține că trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare, însă experții în securitate spun că un nou conflict ar putea fi declanșat chiar în mai puțin de o lună. De asemenea, îngrijorarea crește și în rândul țărilor europene din estul Europei.

Se va întâmpla sau nu? Vom ve­dea. Cei din Occident nu ştiu ce să facă în această privinţă“-aşa rezuma situa­ţia recentă Pavel Felgenhauer, ex­pert rus în securitate, scrie EUObserver, potrivit Mediafax.

Amenințările expertului în securitate din Rusia

Când ziarul rusesc Rosbalt l-a întrebat de ce ar dori Kremlinul să înceapă un război, acesta a răspuns: ”Puneţi această întrebare unui psihanalist. Lucrurile se întâmplă deja. Război într-o lună, la începutul lunii mai, totul va fi pregătit“, a declarat Felgenhauer.

Comentariile expertului rus în securitate vin după ce Vladimir Putin a început dintr-o dată să strângă trupe la graniţa ucraineană săptămâna trecută.

Manevrele de la granița cu Ucraina ridică mari semne de întrebare

Manevrele militare vin pe fondul unei creşteri a violenţelor în estul Ucrainei, astfe creându-se pretextele ideale pentru intervenţie. Acestea au stârnit de asemenea semnale de alarmă în Bruxelles.

UE trebuie să rămână vigilentă, să fie pregătită să acţioneze şi să-şi ajute partenerii (Ucraina)“, a declarat ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.

UE se teme că ceva rău se va întâmpla

Mă tem că ceva rău este pe cale să se întâmple“, a adăugat un diplomat UE. Kremlinul nu a vorbit prea mult despre motivele din spatele acestei mobilizări. ”Pentru mine, tăcerea Rusiei este destul de înfricoşătoare şi elocventă“, a declarat un ofiţer de securitate dintr-o ţară parteneră a NATO.

Conform ambasadorului ucrai­nean la UE, Mykola Tochytskyi, ceea ce Putin îşi doreşte cu adevărat este să recucerească Ucraina. ”Restaurarea imperiului rus nu va fi niciodată completă fără Ucraina. Este visul lui Putin“, potrivit lui Mykola Tochytskyi.

Manevrele militare ar fi făcute să se uite de opozanții lui Vladimir Putin, gen Aleksei Navalnîi

Lăsând scenariile de coşmar deoparte, este posibil ca Vladimir Putin să încerce pur şi simplu să sperie Europa şi Ucraina pentru a obţine concesii. Acesta ar putea încerca de asemenea să testeze noua administraţie ame­ricană.

Situaţia riscă să facă soarta activiştilor ruşi din opoziţie, ca Aleksei Navalnîi, mai puţin impor­tantă. UE a impus sancţiuni împotriva unui număr însemnat de oficiali ruşi, restricţionând în acelaşi timp afacerile cu bănci şi firme de energie din Rusia.