Cutremur in Romania, luni dupa-amiaza
Cutremur in Romania, luni dupa-amiaza

Cutremur în România, potrivit Institutului Național de Fizica Pământului. Este al 17-lea seism produs în această lună în țara noastră. Așadar, ce magnitudine a avut şi unde s-a simţit, vedeți în rândurile de mai jos.

Cutremur în România, luni după amiază. Unde s-a simţit

Un alt seiem cu magnitudinea 2.8 s-a produs luni, în Transilvania, Covasna, la orele 16:49:51, ora locală a României. Seismul s-a înregistrat la adâncimea de 103 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km NE de Brasov, 99km N de Ploiesti, 103km SV de Bacau, 144km NE de Pitesti, 148km E de Sibiu, 156km N de Bucuresti, 161km V de Galati, 163km NV de Braila, 188km SV de Iasi, 215km SE de Cluj-Napoca.

Seismul a avut magnitudinea de 3,9 pe Richter
Seismul a avut magnitudinea de 3,9 pe Richter

INCDPF a revizuit magnitudinea seismului la 3,9 pe Richter

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a revizuit în creştere la 3,9 pe Richter magnitudinea cutremurului produs sâmbătă după-amiaza, la ora locală 14:57, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Conform datelor revizuite de seismologi, cutremurul s-a înregistrat la adâncimea de 121 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 72 kilometri este de Braşov, 75 km nord-est de Ploieşti, 118 km vest de Brăila, 119 km sud de Bacău, 120 km vest de Galaţi şi 126 km nord de Bucureşti.

17 cutremure s-au produs în septembrie

În luna septembrie a acestui an, în România, au avut loc 17 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 grade. În țara noastră, au loc frecvent cutremure de pământ. România are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6- 7 grade pe scara Richter.

Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Unde se produc cutremure în România

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Cutremur de peste 5,1 grade pe Richter

Un cutremur moderat, cu magnitudinea mb de 5,1 grade (magnitudinea locala 5,1), s-a produs in ziua de duminica, 25 septembrie, in Sudul Iranului.in UTC (ora locala 182h55min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in provincia Hormozgan din Sudul Iranului, la Nord de stramtoarea Hormuz.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea mb de 5,1 grade (magnitudinea locala 5,1). Miscarea seismica a fost resimtita in localitatile iraniene din vecinatatea Stramtorii Hormuz, dar si in Emiratele Arabe Unite.