Ce sa nu faci in Ajunul Craciunului
Ce sa nu faci in Ajunul Craciunului

Tradiții și obiceiuri pentru Ajunul Crăciunului. Ce trebuie să pui la geam neapărat. Sărbătorile de iarnă vin cu o grămadă de tradiții care de care mai frumoasă. Așadar, ce trebuie să faci în zilele ce urmează, vezi în rândurile de mai jos.

Tradiții pentru Ajunul Crăciunului. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi

Crăciunul este sărbătoarea din an care adună la un loc toți membrii familiei, scrie playtech.ro. Ajunul Crăciunului este, conform tradiției populare, sărbătoarea de sfârșit de an patronată de Moș Ajun, despre care se spune că este frate geamăn cu Moș Crăciun.

Ce este bine să pui la fereastră în Ajun de Crăciun, dacă ești fată nemăritată și ce alte obiceiuri trebuie să mai respecți.

Crpăciunul, cea mai iubită sărbătoare pentru români

Crăciunul este, probabil, una dintre cele mai îndrăgite și emoționante sărbători din an. Mesele sunt îmbelșugate, iar căldura din sufletele oamenilor învinge frigul de afară. Principalele personaje care patronează sărbătorile de iarnă sunt Moș Ajun și Moș Crăciun. Se spune că cei doi erau frați gemeni, semănând precum două picături de apă.

Încă din cele mai vechi timpuri, românii au respectat tradițiile în această perioadă a anului. Indiferent dacă vorbim despre obiceiuri populare sau religioase, unele dintre ele s-au perpetuat chiar până în prezent. Află în rândurile de mai jos ce tradiții trebuie să respecți în noaptea de ajun, dinspre 23 spre 24 decembrie.

Mese pentru cei plecați din această lume

În unele regiuni ale țării noastre, în noaptea de ajun, gospodinele pregătesc mese pentru sufletele morților. Se prepară doar alimente de post, care sunt, ulterior, binecuvântate și gustate de către preot. În Ajunul Crăciunului, copiii încep să meargă cu colindul. Tradiția populară spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ special pentru a ține diavolii departe.

Potrivit obiceiurilor, colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice. În prezent, românii oferă și bani copiilor care merg cu colindatul. În seara de ajun, la scurt timp după ce colindătorii încep să cânte, locuitorii din Moldova aprind un rug din bușteni pentru a ține lumina aprinsă cât mai multă vreme.

Ce se pune la fereastră în Ajunul Crăciunului

Ce este bine să pui la fereastră în Ajun de Crăciun

Fetele nemăritate respectă un obicei care le ajută să își viseze ursitul. Pentru a afla care bărbat le este destinat, fecioarele pun la fereastră bucăți mici din mâncărurile și deserturile pe care le-au gătit pentru masa de Crăciun.

Se spune că, doar procedând astfel în noaptea de ajun, vor putea afla cu cine vor trebui să se căsătorească.

Ce nu ai voie să faci în Ajunului Crăciunului. Ferește-te de băutura diavolului

Există câteva lucruri interzise românilor, în noaptea dinspre 23 spre 24 decembrie. Potrivit superstițiilor, în ajun nu se bea rachiu, întrucât acesta este considerat a fi băutura diavolului.

Gospodinele nu au voie să arunce gunoiul din casă și nici să împrumute lucruri de la vecinele lor. Dacă se dă ceva cu împrumut, totuși, nu se cere niciodată înapoi. Altfel, vei avea parte de ghinion și mult necaz în următorul an.

Nu te certa în Ajunul Crăciunului, nici măcar în glumă

Potrivit tradiției populare, dacă în Ajunul Crăciunului te bați, fie și în glumă, vei fi condamnat să ai probleme de sănătate grave în timpul anului. Pe vremuri, se spunea că oamenii se umpleau de bube, dacă acționau astfel.