Ce se face in a treia zi de Craciun
Ce se face in a treia zi de Craciun

Tradiții și obiceiuri în a treia zi de Crăciun. Ce să nu faci astăzi sub nicio formă. În a treia zi de Crăciun, credincioșii trebui să respecte mai multe tradiții și obiceiuri, dar există și o serie de superstiții care se leagă de această zi. Care sunt acestea, vedeți în rândurile de mai jos.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce se face, de fapt, în a treia zi de Crăciun

În a treia zi de Crăciun se sărbătorește și Sfântul Ștefan. Această zi vine cu mai mute tradiții și obiceiuri care trebuie să fie respectate de către credincioși.

Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan era originar din Ierusalim și avea rădăcini iudaice. Este considerat primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile iudaice la moarte.

Astazi se prepara si se impart Painicile lui Stefan
Astazi se prepara si se impart Painicile lui Stefan

Azi se fac „pâinicile lui Ștefan”

În a treia zi de Crăciun, zi ce coincide cu sărbatoarea sfântului Ștefan, în unele locuri din Muntenia gospodinele pregătesc aşa-numitele Pâinici ale lui Ştefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac.

Se obişnuieşte că aceste pâinici să se ungă cu miere. De asemenea, pâinicile amintesc creştinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ştefan. Odată ce sunt sfinţite de preot la biserică, painicile se împart copiilor sărmani.

Ce se dă în dar astăzi apropiaților

Tot în această zi este bine să se dea în dar o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave, dar şi pentru sporul casei. Tot ca un semn al iubirii, preţuirii şi respectului este bine ca în această zi persoanele certate să se împace.

Nu te certa cu nimeni astăzi

În a treia zi de Crăciun nu este bine să te cerți cu cineva. Dacă te supără vreun om în această zi sfântă, nu alimenta conflictele, căci este o zi în care înțelegerea între oameni trebuie să primeze.

În timpul vieții sale, Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon. Odată cu această funcție a atras și atenția fariseilor.

Sfântul Ștefan vroia să atragă de partea lui cât mai mulți oameni

Aceștia erau indignați că Sfântul Ștefan își dorea să aducă câți mai mulți oameni de partea sa și să le predice din învățăturile lui Hristos.

La scurt timp, Ștefan a fost dus Înaintea Sinedriului, sub acuzația de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu. Interogat de către Caiafa, cel care îl judecase și pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Stefan îi acuză pe cei care doreau ca el să piară.

Ce să nu faci de Sfântul Ștefan, în cea de-a treia zi de Crăciun

Nu e bine să faci curățenie și să speli hainele. Munca prin casă nu este văzută bine în această zi, căci este una în care trebuie să ne odihnim și să-l cinstim pe Sfântul care și-a dat viața pentru credință.