Românii trebuie să cunoască ce acte au nevoie pentru a putea folosi ajutorul guvernamental de 1400 de lei pentru plata facturilor! Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a explicat cine primește ajutorul și cum poate fi folosit acesta. În plus, a explicat și ce este certificatul de validare a datoriilor.
Actele de care ai nevoie pentru a putea folosi ajutorul de 1400 de lei pentru plata facturilor
După cum se știe, Guvernul României acordă un ajutor persoanelor defavorizate din țară pentru plata facturilor. Acesta este în valoare de 1400 de lei și se va acorda în două tranșe, iar acum s-a aflat exact ce trebuie să facă românii pentru a primi acest ajutor și cum îl pot folosi, mai exact, deoarece procedura este una destul de complicată, iar populația trebuie să știe ce să facă cu cardul primit prin poștă, deoarece suma de 1400 de lei va fi acordată printr-un card special.
Ajutorul va veni în două tranșe egale, de câte 700 de lei, și va fi acordat în luna februarie 2023 și în luna septembrie 2023. Ajutorul poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum / gospodărie vulnerabilă. Dar care sunt românii, mai exact, care vor putea primi acest ajutor de 1400 de lei? Ei bine, conform ordonanței nr. 166/2022, de această măsură vor beneficia următoarele categorii de români:

Cine primește ajutor de la Guvern
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei; - familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Ce este certificatul de validare a datoriilor
Sprijinul va compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire şi se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.
„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari. o să trimitem o înştiinţare împreună cu modelul de certificat de validare a datoriei, prin care asociaţiile de proprietari o să fie îndrumate cu privire la modul de completare şi utilizare a lui. Este un certificat simplu, care validează o datorie pe care o are beneficiarul de card pentru încălzirea de la bloc. Nu ar trebui să creeze dificultăţi. E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
„Cardul va fi obligatoriu, pentru că dă dreptul titularului de card să beneficieze de compensarea prețului la energie. Apoi, factura care vine lunar acasă și pe care decide beneficiarul – orice locuință are mai multe tipuri de consumuri energetice, de la energia electrică până la încălzire, gaze naturale – și beneficiarul decide pe care dintre facturi decide să o achite din cei 700 lei. Cu documentele justificative, împreună cu cardul pentru energie și cu cartea de identitate se poate prezenta la oficiul poștal. Acolo, oficiul poștal completează documentele necesare și eliberează o dovadă privind plata de sume în mandat poștal pentru a certifica că operațiunea are loc. Pe de o parte avem prima modalitate la oficiul poștal. Iar cea de-a doua este direct prin intermediul poștașului, care completează documentele necesare, eliberează aceeași dovadă și de acolo revine responsabilitatea Poștei Române pentru a opera plățile către furnizorii de energie”, a mai adăugat Marcel Boloş.