Traditii pentru a doua zi de Paste
Traditii pentru a doua zi de Paste

Fă asta în a doua zi de Paște pentru a avea noroc tot anul. Paștele, una dintre cele mai importante sărbători religioase din an, vine la pachet cu tradiții și superstiții care de care mai frumoase. Printre aceseta se regăsesc și niște interdicții bine stabilite. Așadar, ce trebui să faci azi, în „Lunea Albă”, pentru a fi bine de tine.

Ce nu trebuie să faci în a doua zi de Paște. În Lunea Albă trebuie să îți vizitezi familia și să te împaci cu cei cu care te-ai certat

A doua zi de Paște mai este cunoscută în popor și sub numele de „Lunea Albă”. Credicioșii care respectă tradițiile și obiceiuri din această zi vor avea parte de liniște și noroc tot anul.

Astfel, cei care vor să le fie bine în restul anului, în a doua zi de Paște nu trebuie să muncească treburile agricole, nu trebuie să deretice prin casă, să nu țeasă și nici să spele.

In a doua zi de Paste se viziteaza familia
In a doua zi de Paste se viziteaza familia

Nu te certa cu nimeni azi

De asemenea, o altă tradiție arată că, în a doua zi de Paște, credincioșii nu ar trebui să se certe cu cei din jur. Aceasta este o zi a iertării și a iubirii. Cei care se ceartă sau varsă lacrimi în Lunea Albă vor avea motive de supărare tot anul.

În plus, oamenii obișnuiesc să stropească casa cu agheasmă în a doua zi de Paște, astfel încât locuința lor să fie ferită de orice primejdie. Se spune că cei care mor în a doua zi de Paște nu trebuie să treacă prin Judecata de Apoi, deoarece azi „se deschid porțile iertării și ale Raiului”.

Finii trebuie să meargă la nași

Se mai spune că în Lunea Albă, creștinii trebuie să viziteze rudele și să sărbătorească alături de ele Învierea lui Iisus Hristos. Se obișnuiește ca finii să meargă la nași cu diverse bucate, iar copiii la părinți.

În plus, a doua zi de Paște are loc „umblarea cu pască”. Acest obicei implică vizitarea rudelor apropiate pentru a vesti Învierea lui Iisus Hristos. Este o tradiție foarte respectată în ziua de astăzi și este practicată în majoritatea zonelor din țară.

De ce se stropesc fetele tinere

O altă tradiție pentru Lunea Albă este stropirea cu apă. Conform unei legende, o fată evreică a leșinat la auzul veștii Învierii lui Hristos și a fost ajutată de câțiva tineri care au stropit-o cu apă.

Astfel, fetele tinere sunt stropite cu parfum de către tinerii îmbrăcați în haine tradiționale. Tradițiile arată că până la anul se vor mărita.