Cutremur mare in Romania, marti seara
Cutremur mare in Romania, marti seara

Un cutremur neobișnuit a avut loc în România. A avut o magnitudine de 5,2 și s-a resimțit în Arad, Tmiș și Cluj. Este neobișnuit pentru că în această zonă rar se întâmplă așa ceva.

Seism puternic în România. A avut o magnitudine de 5,3 și s-a produs în Arad

Un cutremur puternic, de 5,2 magnitudine, a avut loc, marți seara, în Arad. Cutremurul s-a resimțit și în Timișoara și Cluj.

Magnitudinea cutremurului a fost revizuită la 5,3 de Institutul de Fizica Pământului, după ce inițial a fost anunțată o magnitudine de 5,2.

La ce oră s-a produs seismul

Seismul a avut loc la ora 20:26:52 (ora locală a României) și s-a produs în BANAT, ARAD, și a avut magnitudinea 5.3.

Cutremurul de magnitudine puternică s-a produs la adâncimea de 15km, în apropierea următoarelor oraşe: 11km SE de Arad, 42km N de Timișoara, 68km S de Bekescsaba, 96km N de Resita, 99km E de Szeged.

Anunțul DSU despre seismul puternic

„În urmă cu puțin timp, în Banat, județul Arad, s-a produs un cutremur cu intensitatea de 5,2 pe Richter, la o adâncime de 15 km. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.  Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Elemente de construcții au căzut în stradă

De asemenea, în Arad au fost primite mai multe solicitări, la 112, după ce elemente de construcție s-au desprins de pe clădiri și au picat în stradă.

De asemenea, cel mai mare cutremur de anul acesta s-a produs în zona Olteniei în 14 februarie şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter. Seismul a fost urmat de sute de replici.

Pe de altă parte, specialiștii susțin că un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter este posibil să se producă în România în jur de anul 2040.

Gheorghe Mărmureanu, despre un cutremur de peste 7 grade în România

„Eu m-am ocupat de toate cutremurele care au fost după 1700. În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ.  Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate.

În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice. Vă spun asta sigur, pentru că eram student”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, fost șef al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.