Canicula nu paraseste Romania
Canicula nu paraseste Romania

România se topește. Sunt vești proaste de la meteorologi după ce s-a anunțat cod portocaliu de caniculă pentru cea de-a doua zi din acest weekend. Unde vor fi temperaturile ridicate cel mai greu de suportat.

România se topește. Vești proaste de la meteorologi. Cum arată prognoza pentru luna septembrie

Pentru ziua de duminică, 27 august 2023, meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au emis un cod portocaliu de căldură persistentă.

Astfel, conform ANM, în Maramureș, vestul Transilvaniei, Crișana, Banat, sudul Olteniei și al Munteniei și în nord-estul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade Celsius.

Unde este cod portocaliu si galben de canicula pe 27 august
Unde este cod portocaliu si galben de canicula pe 27 august

Disconfort termic accentuat

De asemenea, minimele se vor situa între 18 și 26 de grade Celsius, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce va face ca areul să fie apropape irespirabil.

Nici în celelalte zone din teritoriu nu va fi mai bine. Tot pentru duminică, meteorologii ANM au anunțat și un cod galben de caniculă.

Astfel, în jumătatea estică a Transilvaniei, vestul și sudul Moldovei, în Dobrogea și în nordul Munteniei și al Olteniei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă în toate zonele de câmpie, deal și podiș, cu temperaturi maxime ce vor oscila în general între 35 și 37 de grade Celsius. Minimele termice se vor încadra între 17 și 21 de grade Celsius, mai anunță meteorologii ANM.

Canicula nu ne slăbește nici săptămâna 28-4 septembrie

Veștile proaste continuă, întrucât și luni, 28 august valul de căldură va persista în toate regiunile din țarp, iar începând de marți, 29 august, canicula se va retrage treptat spre jumătatea estică a teritoriului.

În plus, prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni A ANM arată că vom avea parte de o toamnă cu temperaturi peste cele normale.

Astfel, temperaturile în luna septembrie vor avea medii care se vor situa peste cele specifice începutului de toamnă. Ploile vor fi şi ele excedentare, conform prognozei pentru perioada 28 august – 25 septembrie, transmise vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Prognoza meteo ANM 28 august-4 septembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în jumătatea estică a ţării. Regimul pluviometric va fi local excedentar în nord-vestul ţării, dar şi uşor deficitar în regiunile sudice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo ANM 4-11 septembrie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile sud- vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, anunţă ANM.

Prognoza meteo ANM 11-18 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în estul şi sud-estul teritoriului. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Prognoza meteo ANM 18-25 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice şi sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare, mai ales în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă”, anunță ANM.