Cod galben de vijelii și ploi. Unde este valabilă avertizarea meteo ANM de vreme rea. Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de vreme rea, valabilă până sâmbătă, 4 noiembrie.
Cod galben de vijelii și ploi. Cât ține avertizarea meteo ANM de vreme rea
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, avertizarea de vreme rea intră în vigoare azi, la ora 22:00, și va fi valabilă până sâmbătă, orele 03:00.
Astfel, vântul se va intensifica treptat, pe parcursul nopții de joi spre vineri în Banat, Crișana și Maramureș, precum și în vestul Carpaților Meridionali, după care și în Transilvania, Moldova și restul Carpaților Meridionali.
Ce viteze va avea vântul. Unde va depăși 110 Kilometri la oră
Vântul va avea viteze în general de 55…65 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, vântul, la rafală, va avea 80…110 km/h.
De asemenea, vântul va suferi intensificări temporare și în Dobrogea și celelalte zone de munte. De asemenea, în jumătatea vestică a României vor fi ploi, iar cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15-20 de litri pe metrul pătrat.
Pe de altă parte, experții meteorologi ai ANM au anunțat o lună noiembrie călduroasă, cel puțin în primele două săptămâni ale intervalului și, în același timp, cu multe ploi. Astfel, până spre mijlocul lunii noiembrie, temperaturile vor atinge valori mai mari decât cele normale calendaristice.
Pământul are nevoie de apă, pentru că a fost o vară secetoasă
Ploile vor fi binevenite însă, dat fiind faptul că vara anului curent a fost una secetoasă, la fel ca și toamna, iar solul României a suferit din acest punct de vedere. Tendința generală va fi însă de umiditate excesivă, conform experților ANM.
De asemenea, prima ninsoare nu va avea loc în luna noiembrie, cum se anunțase inițial, dar nici în decembrie 2023. Precipitațiile ar urma să se transforme în ninsori abia după ultima lună din anul curent, estimează experții în meteorologie ai ANM. Astfel, aceștia precizează că cele mai multe zăpezi vor cădea abia în lun februarie 2024.
Iarna 2023-2024 va fi marcată de zăpadă abundentă și, în același timp, de temperaturi apropiate valorilor de ger. Spre finalul lunii februarie, temperaturile se vor apropia de valori pozitive însă, atunci începând și încălzirea vremii, potrivit meteorologilor ANM.