Ora de vara 2024
Ora de vara 2024

Ora de vară 2024. Foarte curând se va trece la ora de vară, adică zilele vor deveni mai lungi, iar nopțile mai scurte.  

 De când vom dormi mai puțin

Ora de vară 2024. România trece la ora de vară în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, sâmbătă spre duminică, marcând începutul unei perioade în care ceasurile se vor potrivi cu schimbările sezoniere ale luminii naturale.

Procesul de trecere la ora de vară implică mutarea ceasurilor înainte cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 3:00 va fi ora 4:00.

În acest fel, ultima zi de duminică din luna martie va fi mai scurtă, având doar 23 de ore.

Citește și: Rețetă delicioasă de clătite americane

Modificarea orei are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară din 20 martie 2024, moment în care ziua și noaptea au aceeași durată.

Când are loc solstițiul de vară 2024

Odată cu trecerea la ora de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, comparativ cu două ore în perioada orei de iarnă.

Această modificare va fi valabilă până la solstițiul de vară, care va avea loc pe 20 iunie 2024, când ziua va fi cea mai lungă din an.

Introducerea orei de vară a fost inițial concepută pentru a extinde perioada în care oamenii pot beneficia de lumina naturală a Soarelui. Astfel, ora de vară are un impact pozitiv asupra activităților desfășurate în aer liber.

Sistemul cu ora de vară și ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, ca o măsură de economisire a energiei, în special în contextul unor perioade de criză sau instabilitate pe piața petrolului, cum ar fi cele din anii 1970.

Ce țări nu schimbă ora

De asemena, de-a lungul anilor, multe țări au decis să renunțe la această schimbare. În Uniunea Europeană poartă deja discuții în acest sens.

Multe state au renunțat recent la această practică. Unele dintre ele invocând probleme de sănătate ca motiv principal pentru a evita resetarea ceasurilor.

Citește și: Când vine primăvara în România

În ultimii 10 ani, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Samoa, Siria și Uruguay au decis să renunțe la schimbarea orei.

Doar circa o treime din țările lumii practică ora de vară, iar marea majoritate a acestora se află în Europa.

În Europa, doar Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Islanda, Rusia și Turcia nu schimbă ora, respectiv ceasurile.