Ciorba de faolse cu ciolan afumat de 1 Decembrie
Ciorba de faolse cu ciolan afumat de 1 Decembrie

Pentru mulți români a devenit un ritual ca de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, să pregătească fasole cu ciolan. Astfel, în rândurile de mai jos, vă propunem o delicioasă rețetă de fasole cu ciolan afumat, pas cu pas.

Cum să faci pas cu pas cea mai delicioasă ciorbă de fasole cu ciolan. Nu are nicun secret și poate fi preparată de oricine

Fasolea cu ciolan nu lipsește de pe mesele celor mai mulți români de Ziua Națională a României, care se sărbătorește pe 1 Decembrie. Vă propunem în rândurile de mai jos o delicioasă rețetă de fasole cu ciolan.

Timpul de preparare diferă în funcție de cât de repede firbe fasolea. Dacă aceasta ar fierbe repede, preperarea fasolei cu ciolan nu are trebui să depășească mai mult de o oră și 30 de minute.

Ciorba de fasole cu ciolan afumat de Ziua Nationala a Romaniei
Ciorba de fasole cu ciolan afumat de Ziua Nationala a Romaniei

Ingrediente rețetă delicioasă ciorbă de fasole cu ciolan de 1 Decembrie

-un ciolan afumat, 1-1,2 kilograme
-1 kilogram de fasole boabe uscată
-sare, piper
-2 cepe medii
-3-4 morcovi
1 ardei gras
1 cutie roșii în bulion sau pastă de bulion
1 liguriță de cimbru uscat

Mod de preparare rețetă delicioasă de ciorbă de fasole cu ciolan de 1 Decembrie

Ideal este ca fasolea să stea la muiat minim 8 ore de când se va pune la fiert, adică poate fi pusă în apă rece în noaptea de dinaintea zilei în care se va pune la foc fasolea. Astfel, va fierbe mult mai repede.

Ciolanul, dacă mai are păr pe el, va trebui pârlit, după care se va porționa și va fi pus la fiert, cu tot cu oase. Separat, se va pune la fiert fasolea. Peste faole se va adăuga morcovi tăiați mărunt, cepele, la fel tăiate marunt, precum și ardeiul gras.

Adunați spuma pe care o scoate ciolanul pus la fiert

Între timp, ciolanul va trebui să fie spumat și lăsat să fiarbă până devine moale. După ce a fiert, iar fasolea este și ea aproape fiartă ciolanul se va adăuga peste fasole.

Din momentul în care s-a adăgat ciolanul se vor adăuga și roșiile în bulion, mărunițite în prealabil sau pasta de bulion. După ce s-au fiert și roșiile, se sărează, se piperează și se aduagă și lingurița de cimbru uscat sau o crenguță de cimbru care să infuzeze compoziția.

Ciorba de fasole cu ciolan nu merge fără murături

Ciorba poate fi servită de cum s-a stins focul. Neapărat, ciorba de fasole cu ciolan se servește cu murături. Vă dorim Poftă Bună!!!