Juralistii unguri ii iau apararea lui Sebastian Coltescu, acuzat de rasism
Juralistii unguri ii iau apararea lui Sebastian Coltescu, acuzat de rasism. Sursa foto: playtech.ro

Ungaria ia apărarea lui Sebastian Colțescu, acuzat de rasism. Sebastian Colţescu este celebru în toată lumea după scandalul de rasism de la Paris, Franța. Ce au scris jurnaliștii ungari despre asta, vedeți în articolul de mai jos.

Ungaria, reacție în cazul în care Sebastian Colțescu a fost acuzat de rasism. 

Este un caz singular. Ungaria ia apărarea lui Sebastian Colțescu, acuzat de rasism. Jurnalistul Pataki Tamás de la „Magyar Nemzet” a publicat un editorial în legătură cu scandalul provocat de expresia „ăla negru”, scrie rtv.net.

Sebastian Colţescu este apărat în scandalul de rasism de Pataki Tamás. Materialul intitulat ”Je suis român”, jurnalistul ia apărarea arbitrului oltean şi acuză corectitudinea politică dusă la extrem.

Sebastian Coltescu l-a facut negru pe Pierre Webo
Sebastian Coltescu l-a facut negru pe Pierre Webo

Expresia folosită de Sebastian Colțescu nu are conotații rasiste

Negru. În română, asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puţin. Când arbitrul român a rostit acel cuvânt nu a crezut că se va sfârşi cariera lui”, a scris Pataki Tamas de la Magyar Nemzet.

Jurnalistul explică faptul că expresia folosită de român nu are conotaţii rasiste şi că a fost utilizată  doar pentru a-l indica pe membrul din staful formaţiei din Turcia. Editorialistul consideră că dacă adjectivul negru din expresia ”Black Lives Matter” este universal acceptat, atunci şi ”negru” din limba română poate fi folosit fără probleme.

Cum s-a întîmplat totul

Așadar, astăzi je suis este românesc. Pentru că vom fi cu toții români dacă lăsăm poliția gândirii și rasismului să revolte”, a încheiat Pataki Tamas.

Sebastian Colţescu era al patrulea arbitru al brigazii conduse de Ovidiu Haţegan şi a încercat să-i comunice acestuia că unul dintre membrii staffului echipei din Turcia trebuie eliminat.

Turcii, deranjați de ce a spus Sebastian Colțescu

În timp ce Haţegan se îndrepta către marginea terenului pentru a se lămuri, l-a întrebat pe Sebastian Colţescu pe cine ar trebui să elimine, iar acesta l-a indicat pe Pierre Webo, spunând ”ăla negru!”.

Turcii au înțeles ce a spus arbitrul român și au răbufnit: ”De ce ai zis negru?”. Ulterior, ambele echipe au ieşit de pe teren, iar meciul s-a reluat a doua zi, normal, cu altă brigadă de arbitraj.