Copiii merga la colindat in seara zilei de 23 decembrie
Copiii merga la colindat in seara zilei de 23 decembrie

Perioada sărbătorilor de iarnă înseamnă, pe lângă tradiționalele cadouri și bucate și colinde frumoase, cântate de grupuri de copii. Când se merge cu colindul și ce cântece se cântă în diferite zone ale României, vedeți în articolul de mai jos.

Când merg copiii la colindat de Crăciun. Ce colinde se cântă

Sărbătoarea Nașterii Domnului, Crăciunul, vine cu pași repezi: mai sunt două zile până la Crăciun, astfel că pregătirile sunt în toi, scrie playtech.ro.

Gospodinele pregătesc de zor cozonaci și sarmale, iar casele românilor sunt împodobite în straie de sărbătoare. Au mai rămas colindele, păstrate, cu sfințenie, din generație în generație. Astfel, magia Crăciunului este completă.

Copiii nu vor mai colinda ca anul trecut. Vor avea masti si nu vor mai canta in case
Copiii nu vor mai colinda ca anul trecut. Vor avea masti si nu vor mai canta in case

Copiii își pregătesc din timp repertoriul de colinde

Cei care fac ca tabloul idilic să fie complet sunt, fără doar și poate, copiii. Ei pregătesc de zor poezii, cântece de iarnă și colinde. Colindele trezesc în fiecare muritor sentimentul bunătății și al bucuriei Nașterii lui Iisus.

Pentru cei care vor să știe care este perioada de a merge la colindat, îi informăm că aceasta se întinde până la Sfântul Ioan. Așadar, cu siguranță ați auzit și ați primit până acum vizitele calde ale colindătorilor, indiferent de zona din România în care vă aflați.

În Ajun se merge la colindat

Însă cea mai importantă seară a colindelor este seara de Ajun, cea de 24 decembrie. Atunci merg copiii la colindat. Nu degeaba s-au făcut cântece pe această temă, fiind o seară plină de simboluri.

Copiii de pretutindeni vestesc atunci Nașterea Mântuitorului. Printre cântecele pe care le intonează cu mare emoție se numără colinde precum ”În drum spre Viflaim”, ”Nașterea Domnului”, ”Vestirea Păstorilor”, ”Închinarea păstorilor”, ”Închinarea Magilor” sau ”Pornirea Magilor după stea”.

Copiii merg cu colindul în seara zilei de 23 decembrie

Nu în ultimul rând, cete de colindători vor porni, prin nămeții grei, acolo unde va fi cazul, precum și cu masca de protecție la gură, cu ”Steaua”, celebrul obicei care vestește nașterea lui Iisus Hristos și în care cei trei magi sunt călăuziți de stea până la locul în care Fecioara Maria îl naște pe Fiul Domnului, la Betleem.

Cu o seară înainte de Ajun, respectiv pe 23 decembrie, copiii merg din casă în casă, dar fără a intra la interior de data aceasta, din cauza epidemiei de coronavirus, și în grupuri cât mai mici, așa cum prevede legea, de câte doi, unde vor cânta ”Bună dimineața la Moș Ajun, că poimâine e Crăciun!”.

Tradițiile se păstrează de sute de ani

Toate aceste simboluri, și nu numai, s-au păstrat din generație în generație și fac ca sărbătoarea Crăciunului să pătrundă în sufletul fiecărui om.