Alocațiile copiilor vor creste de anul viitor
Alocațiile copiilor vor creste de anul viitor

Alocaţiile pentru copii şi salariul minim vor creşte în 2021. Creşterea alocaţiilor a fost unul dintre subiectele fierbinţi ale acestui an. Parlamentul a adoptat proiectul care presupunea dublarea alocaţiilor, însă liberalii au spus că nu sunt bani pentru asta şi au propus o creştere etapizată. Acum, Raluca Turcan, noul ministru al Muncii, a informat că alocaţiile pentru copii vor crește. Cu ce procent, vedeți în articolul de mai jos.

Vești bune. Alocațiile pentru copii se măresc de anul viitor, la fel și salariul minim

Alocaţiile pentru copii vor creşte de la 1 ianuarie 2021 cu 20 de procente, a anunţat joi noul ministrul al Muncii, Raluca Turcan, la preluarea mandatului de la Violeta Alexandru, scrie rtv.net.

”În privința alocațiilor, răspunsul este că suntem în cadrul ordonanței de urgență adoptată de Guvernul Orban, deci de Guvernul precedent și de la 1 ianuarie cu siguranță alocațiile vor crește cu 20% și de asemenea în momentul în care legea se reîntoarce la Parlament vom definitiva cadrul legal cu privire la majorarea alocațiilor pentru copii”, a declarat Raluca Turcan, la Ministerul Muncii.

Raluca Turcan, noul ministrul al Muncii
Raluca Turcan, noul ministrul al Muncii

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, vrea să crească și salariul minim 

De asemenea, o altă prioritate a noului ministru al Muncii este creșterea salariului minim. Raluca Turcan a anunțat ieri că şi salariul minim va crește în 2021. ”Discuția din cadrul ministerului, dar și cu dl prim ministru Florin Cîțu a subliniat că acesta trebuie să crească cel puțin raportat la rata inflației.

Este un lucru pe care deja îl vom lansa în dezbatere publică astfel să legiferăm această decizie”, a explicat Raluca Turcan.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii prevede că:

Art. 3. – (1) Alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);

c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

(2) Cuantumul prevăzut la alin. (1) se aplică începând cu drepturile aferente lunii iulie 2022.

(3) Începând cu drepturile bănești aferente lunii august 2020, cuantumul alocației de stat se majorează cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferența dintre cuantumul prevăzut la alin. (1) și cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020.

(4) În perioada 1 ianuarie 2021-1 iulie 2022, majorarea prevăzută la alin. (3) se aplică de două ori pe an, respectiv începând cu drepturile aferente lunii ianuarie și drepturile aferente lunii iulie a fiecărui an.

(5) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

(6) În condițiile în care bugetul de stat poate susține un cuantum mai mare al alocației de stat pentru copii, prin hotărâre a Guvernului se poate stabili un nivel mai ridicat decât cel prevăzut la alin. (5).

(7) Titular al dreptului la alocația de stat pentru copii este copilul.

(8) Alocația de stat pentru copii prevăzută la alin. (1) lit. a) se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție, prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, respectiv de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.

(9) Dacă din calculul cuantumului alocației de stat pentru copii prevăzut la alin. (3)-(5) rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului”.