Guvernul Citu taie cu aproape 90% bugetul Bisericii Ortodoxe Romane
Guvernul Citu taie cu aproape 90% bugetul Bisericii Ortodoxe Romane

Guvernul taie drastic bugetul bisericii! Premierul Florin Cîțu a dat o lovitură puternică Bisericii Ortodoxe Române, după ce a tăiat bugetul cu aproape 90%, față de anul precedent!

Guvernul Cîțu taie cu aproape 90% bugetul Bisericii Ortodoxe Române

Guvernul Florin Cîțu pune o piedică puternică Bisericii, după ce s-a aflat că în bugetul pentru anul 2021, fondurile pentru construirea de biserici noi și restaurarea lăcașurilor de cult a suferit tăieri însemnate. Secretariatul General al Guvernului va oferi bani Bisericii prin trei programe în 2021, iar suma cumulată ajunge la puțin peste 760 de milioane de lei.

Iată cum va fi defalcat bugetul acordat Bisericii Ortodoxe Române:

1. Bugetul pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult

Dacă anul trecut, BOR beneficia de un buget pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult de nu mai puțin de 249 de milioane de lei, anul 2021 aduce de la buget o sumă mult mai mică, respectiv 28 de milioane de lei, cu 89% mai mică decât cea de anul trecut. Din acești bani, preoții trebuie să asigure funcționarea atât a lăcașurilor de cult, cât și a muzeelor religioase.

Guvernul Citu taie cu aproape 90% bugetul Bisericii Ortodoxe Romane
Guvernul Citu taie cu aproape 90% bugetul Bisericii Ortodoxe Romane

Mai mulți bani pentru salarii

2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult

Pe de altă parte, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească în 2021 cu 2,36%, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021. De asemenea, din acești bani este sprijinită și Biserica Ortodoxă care își desfășoară activitatea în afara țării.

3. Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic

Bugetul pentru personalul din învățământul teologic crește semnificativ, anul acesta. Banii de la buget vor fi mai mulți cu 33%, față de anul trecut, suma ajungând la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.

Preafericitul Daniel s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis

Administrația Prezidențială a făcut publică întâlnirea de marți pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o cu Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Tema se pare că nu a fost legată de bugetul mult mai mic pe care îl va primi Biserica Română în 2021.

„Întâlnirea se înscrie în seria dialogurilor periodice pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, le are cu Părintele Patriarh Daniel, care au ca subiect contribuția Bisericii Ortodoxe Române la binele comun și aprofundarea dialogului dintre Biserică și autoritățile publice.

​Președintele României apreciază intensificarea acestui dialog în ultima perioadă și acțiunea BOR, alături de celelalte culte, la efortul de depășire a pandemiei și la reducerea impactului acesteia asupra celor în suferințã și nevoie”, a precizat pentru Digi 24 Administația Prezidențială.