S-a aflat ce categorie de angajati au sporuri de 85 la suta
S-a aflat ce categorie de angajati au sporuri de 85 la suta

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut declarații surprinzătoare: în România se dau sporuri salariale de 85%! Reprezentanta Guvernului Cîțu a spus și cine sunt norocoșii care aproape că își dublează salariul în fiecare lună!

Sporuri de 85% pentru unii salariați din România

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat pentru Antena 3 că în sănătate și justiție sunt sporuri salariale de nu mai puțin de 85%! Raluca Turcan a recunoscut că această situație trebuie tratată și analizată cu mare atenție, mai ales că vorbim despre medicii care s-au aflat în prima linie în lupta în bătălia împotriva pandemiei de coronavirus. Despre angajații din justiție nu s-a discutat și nici nu s-a precizat în ce luptă grea au fost implicați.

”Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul sporurilor e de 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult.

S-a aflat ce categorie de angajati au sporuri de 85 la suta
S-a aflat ce categorie de angajati au sporuri de 85 la suta

”Rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată”

Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%.

De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a declarat, miercuri seara, Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a mai adăugat că intenţiile Guvernului privind aceste sporuri trebuie să vină la pachet cu ”foarte multă precauţie și înţelepciune”.

Legea consumatorului vulnerabil

Ministrul Muncii a vorbit marți despre Legea consumatorului vulnerabil și ce înseamnă ea, mai exact. Această lege se referă și la pensionarii cu venituri mici, care nu își permit să plătească, de exemplu, factura la energie electrică, după cum a precizat ministrul. Reprezentanta Guvernului Cîțu a promis și că aceasta va trece prin Parlament în două săptămâni.

”Stabilirea și calculul pensiei reprezintă doar o parte din sprijinul și contribuția statului pentru pensionari și pentru cei care se află în sfera de acordare a serviciilor de către stat. În paralel cu legea pensiilor noi vom trece prin ședința de Guvern un proiect despre consumatorul vulnerabil, spre exemplu un pensionar care are o pensie mică și nu poate plăti factura la energie. Cred că în maxim două săptămâni legea consumatorului vulnerabil va trece de Guvern”, a declarat Raluca Turcan.