Vladimir Putin este disperat! Amenzi de patru ori mai mari pentru manifestanti
Vladimir Putin este disperat! Amenzi de patru ori mai mari pentru manifestanti

Vladimir Putin a promulgat niște legi nebune, scrise pentru a îi face pe ruși să nu mai iasă în stradă pentru a-l susține pe Alexei Navalnîi. Președintele Rusiei vrea să pună capăt odată pentru totdeuna protestele, așa că  a venit cu niște legi incredibile.

Vladimir Putin este disperat! Amenzi de patru ori mai mari pentru manifestanți

Rușii care vor ieși la porteste vor risca să ajungă direct în închisoare, potrivit noii legi promulgate de președintele Rusiei. Acesta are de gând să amendeze chiar și giganți precum Facebook și Twitter.

Vladimir Putin a semnat, miercuri, noi legi care înăspresc amenzile prevăzute pentru infracțiunile comise în timpul manifestațiilor, dar a promulgat și niște legi ciudate, care permit amendarea platformelor de socializare care blochează cetățeni ruși.

Vladimir Putin este disperat! Amenzi de patru ori mai mari pentru manifestanti
Vladimir Putin este disperat! Amenzi de patru ori mai mari pentru manifestanti

Amenzi pentru Facebook și Twitter

Legea prevede amenzi mărite pentru infracțiunile comise în timpul manifestațiilor, dar și pentru cele ale giganților internetului, după recentele proteste împotriva puterii, relatează LA LIBRE BELGIQUE.

Noile prevederi vorbesc chiar și despre trimiterea la închisoare a manifestanților. Astfel, demonstranții găsiți vinovați de nerespectarea indicațiilor forţelor de ordine în mod repetat pot fi amendați cu până la 20.000 de ruble (230 de euro la rata actuală) sau pot primi 30 de zile de închisoare.

Legea anterioară prevedea pentru astfel de fapte amenzi de până la 5.000 de ruble. Așadar, noile măsuri vin cu amenzi de patru ori mai mari! Amenzile sunt destul de mari, ținând cont de faptul că salariul mediu în Rusia este de 50.000 de ruble, aproximativ 560 de euro.

În același timp, președintele Vladimir Putin a mai promulgat o lege foarte ciudată. Aceasta prevede amenzi de 2500 de ruble pentru publicarea informațiilor de către autori care nu specifică statutul lor de “agenți străini”.

Control asupra internetului

Legea actualizată acum datează însă din 2012. De atunci, organizațiile sau persoanele fizice recunoscute ca “agenți străini” trebuie să se înregistreze la autorități, unde să specifice clar statutul lor actual.

Una dintre noile legi prevede şi amenzi de până la un milion de ruble (11.000 de euro) pentru platformele digitale precum Facebook sau Twitter, care încalcă în mod repetat regulile “internetului suveran”, dar pot merge până la 3 milioane de ruble (33.000 de euro) pentru site-urile care au “sancționat” mass-media sau cetățeni ruși, de exemplu prin blocarea conținutului acestor autori.

Rusia a votat o lege în 2019 prin care se impune în special furnizorilor de servicii de internet să permită un “control centralizat al traficului”, pentru a contracara eventualele amenințări. De fapt, rușii spun că aceasta este un control al libertății de exprimare.