A aparut pasaportul de vaccinare
A aparut pasaportul de vaccinare

A apărut ”pașaportul” românesc de vaccinare. Cu acesta vei putea călători în străinătate fără a mai fi nevoit să intri în carantină. Cum arată, vezi în articolul de mai jos.

Certificatul de vaccinare va permite posesorilor să călătorească în străinătate ca înainte de pandemie

A apărut ”pașaportul” românesc de vaccinare. Cu acesta, cetățenii români vor putea călători în străinătate și nu vor mai fi nevoiți să stea în carantină.

Autoritățile din România spun că nu se va face discriminare, cei ce sunt nevaccinați vor putea călători ca și cei vaccinați, numai că țările unde merg vor putea să îi pună în carantină atâtea zile cât stabilesc pe cei neimunizați.

Actul care iti va permite sa calatoresti in voie
Actul care iti va permite sa calatoresti in voie

Mai multe țări au anunțat că vor ține cont de certificatul de vaccinare

Raed Arafat a anunțat că certificatele eliberate după vaccinare, în centrele din România, sunt valabile atât în țară, cât și în afara țării. Acestea vor putea fi verificate prin intermediului QR codului.

Șeful DSU susține că certificatele de vaccinare nu sunt emise cu scopul de a se face discriminare, însă există țări care au anunțat că nu mai carantinează oamenii vaccinați sau persoanele care au avut boala și au anticorpi.

Multe țări au anunțat că vaccinații nu vor mai sta în carantină

Trebuie evitată discriminarea, dacă ești vaccinat te lăsam să te duci, dacă nu ești vaccinat nu te lăsam să te duci. Dar sunt deja țări care au zis că dacă vii și ești vaccinat sau ai avut boala și ai anticorpi înseamnă că nu mai intri în carantină, sunt țări care vor să facă asta.

Dacă ești vaccinat cu ambele doze și au trecut minimum 10 zile sau ai fost bolnav și nu au trecut mai mult de 30 de zile nu mai intri în caratină. Acest lucru poate fi aplicat la turism, între țări mai ales. Sunt state care discută deja acest lucru și cred că îl vor aplica. Dacă ai fost vaccinat, nu mai intri în carantină, pentru că știu că deja ai fost imunizat și scade șansa de răspândire și de a infecta pe alții”, a spus șeful DSU, Raed Arafat, la Digi24.

Cum vor fi verificate certificatele de vaccinare

De asemenea, Raed Arafat a anunțat cum vor fi verificate adeverințele de vaccinare emise în România de către alte state. ”Adeverința de vaccinare cu data e valabilă și atunci când urci în avion și o arăți și în altă țară, ei o văd și o recunosc. Ea este și în limba engleză, e un cod QR care permite verificarea și faptul că demonstrezi că ești vaccinat este verificabil.

Cei care încearcă să falsifice trebuie să știe că acest cod QR poate să demonstreze că ai falsificat-o și e mai greu să falsifici pentru că cine citeste vede datele în codul respectiv. De obice, când arăți numele tău cu datele înseamnă că într-adevăr ai fost vaccinat”, a precizat Raed Arafat.