Tulpina coronavirusului din Japonia, descoperita si in Romania
Tulpina coronavirusului din Japonia, descoperita si in Romania

Tulpina japoneză a coronavirusului, descoperită la un pacient din Suceava. Grav este că această nouă tulpină a coronavirusului ar fi rezistentă la vaccinurile existente pe piață la ora actuală.

Tulpina japoneză, care ar fi rezistentă la vaccinurile existente, a fost descoperită la Suceava

Sunt vești proaste după ce s-a aflat că tulpina japoneză a coronavirusului, care rezistă la vaccinuri, a fost descoperită la un pacient din Suceava. Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.

Varianta mutantă a coronavirusului din Japonia, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, a fost identificată şi în țara noastră, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei academice, Codruţ Şerban, potrivit AGERPRES.

Varianta japoneza a coronavirusului ar fi rezistenta la vaccinurile existente
Varianta japoneza a coronavirusului ar fi rezistenta la vaccinurile existente

Pacientul nu a călătorit de curând în Marea Britanie

Potrivit sursei citate, proba biologică din care a fost depistată varianta mutantă din Japonia, a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie. ”La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor.

În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.

Din 91 de probe de coronavirus, 88 de cazuri au fost provocate de tulpina britanică

De asemenea, în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru un număr de 91 probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.

Din probele analizate, a fost depistat un număr de 88 noi cazuri aparţinând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie, şi un caz aparţinând tulpinii B.1.1.7 + E484K (tulpina din Japonia).

Unde au fost descoperite cazurile de coronavirus

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 dintre cele 44 de probe selectate din judeţul Suceava, 22 dintre cele 25 de probe selectate din judeţul Cluj, 17 dintre cele 17 probe selectate din judeţul Iaşi, trei dintre cele tre probe selectate din judeţul Timiş, precum şi două dintre două probe selectate din judeţul Botoşani, în această rundă de secvenţiere.

USV a secvenţiat, până în prezent, peste 400 de probe provenind de la pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi va continua monitorizarea evoluţiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune, se afirmă în comunicatul menţionat.

De unde se colectează probe

În baza acordurilor de colaborare încheiate până la acest moment sunt selectate probe din spitale aflate pe raza judeţelor Suceava, Timiş, Cluj, Dolj, Iaşi, Botoşani, Neamţ şi ne exprimăm disponibilitatea de a colabora şi cu alte instituţii cu compartimente COVID-19 din alte judeţe pentru analiza situaţiilor speciale şi realizarea analizelor genetice corespunzătoare”, transmit reprezentanţii USV.

Activitatea curentă de secvenţiere la USV este parţial finanţată de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării prin proiectul ”Secvenţierea genomului SARS-CoV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”, coordonat de prof. univ. dr. Mihai Covaşă, fiind cofinanţată de USV.