Ministrul Sanatatii nu stia ca mortii de covid sunt inmormantati fara haine
Ministrul Sanatatii nu stia ca mortii de covid sunt inmormantati fara haine

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a șocat opinia publică, după ce a spus că nu știa că morții de coronavirus sunt înmormântați dezbrăcați! Oficialul a spus că ordinul de ministru nu spune așa ceva, însă este contrazis chiar de lege. Mai mult, a dat vina pe cei de la morgă!

Ministrul Sănătății nu știa că morții de covid sunt înmormântați fără haine

„Scuzați-mă, nu înțeleg întrebarea. Mai întâi, nu eu am scris ordinul și în ordinul pe care îl voi modifica nu scrie nicăieri că trebuiau să fie înmormântați fără haine. E o întrebare capcană față de un neadevăr. Citiți în ordin, nu scrie nicăieri că oamenii trebuiau să fie îngropați fără haine. Ce să știu? Cei care nu au respectat legea, cei care nu i-au îmbrăcat sunt de vină”, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a spus în repetate rânduri că morții de coronavirus au fost înmormântați fără haine din cauza celor care s-au ocupat de decedați, adică cei de la pompe funebre sau angajații de la morgă. Cu toate acestea, angajații de la morgă au respectat legea în tot acest timp, deoarece în ordinul de ministru scrie negru pe alb că pacienții răpuși de coronavirus sunt puși dezbrăcați, în sacim apoi în coșciug.

Ministrul Sanatatii nu stia ca mortii de covid sunt inmormantati fara haine
Ministrul Sanatatii nu stia ca mortii de covid sunt inmormantati fara haine

Pacienții de covid vor putea fi înmormântați creștinește

„Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.

După identificarea cadavrului de către aparținătorii decedatului sau de către cei desemnați în condițiile prezentului protocol și semnarea actelor care atestă identificarea, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi acesta este introdus în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fină.

Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, se pulverizează cu produs biocid de tip TP22 sau formol, urmând a se închide și sigila sicriul înainte de ieșirea din instituția medico-legală și predarea către aparținători, aceștia din urmă având obligația de a nu-l mai deschide ulterior”, se arată în ordinul Ministrului Sănătății.

Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii cultelor pentru a discuta pe tema modificării protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu Covid-19. Ministrul a spus că a acceptat toate propunerile reprezentanților cultelor pentru modificarea ordinului de ministru.

Pacienții bolnavi de coronavirus vor putea primi sfânta împărtășanie de la un preot care poate intra în spital. În plus, bolnavii de coronavirus pot primi în spital vizita unei rude apropiate.