Rusia, conflict deschis cu Slovacia
Rusia, conflict deschis cu Slovacia

Vladimir Putin, nou conflict cu o țară din Uniunea Europeană. O acuză de sabotaj și fake news. De la ce a pornit tot scandalul, citiți în articolul de mai jos.

Rusia, conflict deschis cu Slovacia, din cauza vaccinului Sputnik V

Rusia are nou conflict cu o țară din Uniunea Europeană. Astfel rușii acuză Slovacia de sabotaj și fake news după ce aceasta a anunțat că un lot din vaccinurile anti-covid Sputnik V nu ar fi conform.

Rusia a intrat în conflict cu o țară din Uniunea Europeană. Kremlinul îi aduce acesteia acuzații de sabotaj. Astfel, Rusia acuză Slovacia de sabotaj şi fake news, după respingerea unor vaccinuri Sputnik V pe motiv că nu ar fi conforme.

Marul discordiei dintre Rusia si Slovacia, vaccinul Sputnik V
Marul discordiei dintre Rusia si Slovacia, vaccinul Sputnik V

Rusia își vrea vaccinurile înapoi

Rusia cere Slovaciei să-i returneze sute de mii de doze de vaccin anti-coronavirus Sputnik V, acuzând această ţară că încalcă contractul prin testarea unui lot de vaccinuri într-un laborator fără certidicare. Agenţia slovacă însărcinată cu autorizarea medicamentelor a respins respectivul lot de vaccinuri anunțând că are îndoieli asupra compoziţiei serului.

Astfel, Fondul rus de investiţii directe (RDIF) ”a trimis (Slovaciei) o scrisoare pe 6 aprilie 2021, cerându-i să returneze vaccinul ca urmare a unor încălcări multiple ale contractului”, a anunţat ieri într-un comunicat acest fond ce deţine patentul vaccinului Sputnik V, informează Agerpres.

Rușii se jură că vaccinurile sunt conforme

De asemenea, Fondul rus asigură că ”toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros la Institutul Gamaleia”, centrul care îl și produce.

Pe baza numai a testelor de laborator, nu este posibilă o concluzie asupra eficacităţii şi securităţii lotului livrat Slovaciei”, explică acest institut, adăugând că fabricantul vaccinului nu a răspuns cererilor repetate de a furniza date despre compoziţia celor 200.000 de doze.

Rusia, acuzații de ”fake news” pentru Slovacia

Rușii dezmint cu vehemență aceste acuzaţii, pe care le cataloghează drept ”fake news”. Potrivit Fondului rus, slovacii nu au testat respectivul lot într-un laborator special certificat. Asta, în opinia rușilor reprezintă o încălcare a obligaţiilor contractuale şi ”un act de sabotaj”.

Rușii mai spun că au cerut guvernului slovac să trimită doze de vaccin pentru teste suplimentare în laboratoare certificate din Europa şi să returneze vaccinurile Sputnik V, astfel încât acestea să fie livrate în alte ţări.