Duminica Floriilor 2021
Duminica Floriilor 2021

Duminica Floriilor 2021. Profinews îți spune ce să faci în această zi mare, ca să îți meargă bine tot anul. Duminica Floriilor se sărbătorește cu o săptămână înainte de Paște, în fiecare an, și semnifică intrarea lui Iisus Christos în Ierusalim.

Duminica Floriilor 2021-tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi de mare sărbătoare

Duminica Floriilor 2021. Ce să faci în această zi mare ca să îți meargă bine tot anul, vezi în rândurile de mai jos.

Duminica Floriilor vine cu multe tradiții și obiceiuri care de care mai frumoase. Duminica Floriilor, numită și Duminica Patimilor, întrucât dă startl Săptămânii Patimilor, semnifică intrarea lui Iisus Christos în Ierusalim, moment în care mântuitorul a fost numit Împărat, el fiind primit de locuitori cu crenuțe de măslin și de finic, scrie libertatea.ro.

De Duminica Floriilor se duc la biserica cregi de salcie
De Duminica Floriilor se duc la biserica cregi de salcie

Ce trebuie să faci cu crengile de salcie duse și aduse de la biserică

În această zi se merge la biserică cu crengi de salcie, iar acestea sunt binecuvântate de către preot în cadrul unui moment special, ținut înainte de Liturghie.

În zilele noastre, creştinii adună crenguţe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preoţi, apoi le aşază la icoane, ca să-i păzească pe toţi cei din casă de boli.

Salcia se agață la ușa de la intrare

Alţii respectă o altă tradiție de Florii: le prind la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa sau şi îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile.

În unele zone, crenguțele de salcie sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an.

În unele părți salcie se duce și la cimitir

În alte zone, după slujbă, ramurile de salcie sunt duse la cimitir și puse în pe morminte pentru a le aminti celor plecați dintre noi că urmează Paștele.

Se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.

De ce se leagă crengile de salcie la brâu

Cei care cultivă cânepă caută să rupă ramuri de salcie cât mai lungi, ca să le va crească înaltă cânepa.

Un alt obicei este cel de a lega sălciile sfințite în jurul taliei pentru a le da vigoare și putere oamenilor pentru muncile câmpului.

De florii este dezlegare la pește

În primul rând, dat fiind că de Florii e dezlegare la pește, acesta nu trebuie să-ți lipsească din meniul de sărbătoare.

Tradiția spune că acela care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot.

Ce fac domnișoarele în această zi

Fetele mari pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi pot fi folosite în descântece de dragoste şi de sănătate.

Gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor.

Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul-pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii şi să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit.

Ce trebuie să mai faci de Florii

Tradiția spune ca este bine ca în ziua de Florii să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare, pentru a-şi atrage ursitul.

Fetele mari din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi folosite ca talismane pentru dragoste şi sănătate.

Din Duminica Floriilor se dă startul Deniilor

Începând cu seara de Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară se fac slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa.

Tot în Duminica Floriilor, biserica acordă dezlegare la pește, a doua oară, în postul Paștelui, după Buna Vestire.