Rusia expulzeaza un diplomat roman
Rusia expulzeaza un diplomat roman

Rusia expulzează un diplomat român! Un angajat al ambasadei României în Rusia a fost declarat persona non grata, iar măsura vine ca replică la expulzarea unui diplomat rus de la Bucureşti, a anunţat marţi Ministerul rus de Externe, conform TASS.

Rusia expulzează un diplomat român

”Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

”Pe 11 mai, ambasadorul român Christian Istrate a fost invitat la Ministerul Rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, ataşat adjunct al apărării la Ambasada României, este declarat persoana non grata”, se arată într-un comunicat al MAE rus, citat de TASS. Potrivit documentului, oficialul român trebuie să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse în termen de 72 de ore.

Rusia expulzeaza un diplomat roman
Rusia expulzeaza un diplomat roman

Și România a expulzat un diplomat rus

Decizia vine ca răspuns la decizia autorităţilor române, din 26 aprilie, de declarare drept persona non grata a ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Cel expulzat a fost Aleksei Grişaev, adjunctul ataşatului militar rus la Bucureşti.

Potrivit unor surse din proximitatea MAE citate de adevărul.ro, Aleksei Grişaev, adjunctul ataşatului militar rus la Bucureşti, desfăşura activităţi de spionaj sub acreditare sa diplomatică. Avea misiunea să recruteze cetăţeni români care să îl sprijine în colectarea de informaţii din interiorul Guvernului României și era interesat de activitatea forţelor NATO, dar şi despre interesele aliaţilor europeni şi americani ai României. Nu r fi avut însă succes.