Eclipsa de soare pe data de 10 iunie
Eclipsa de soare pe data de 10 iunie

NASA a anunțat că o eclipsă aproape totală de soare va avea loc pe data de 10 iunie. Este prima de anul acesta, iar speciliștii spun că cea de-a doua va avea loc spre finalul anului. Din fericire, prima eclipsă de soare de anul acesta poate fi văzută și din unele zone din România!

Eclipsă de soare pe data de 10 iunie

Specialiștii de la NASA au anunțat că pe data de 10 iunie va avea loc o eclipsă aproape totală de soare. Aceasta va putea fi văzută cel mai bine de oamenii din mai multe zone din Emisfera Nordică.

Cea care se face responsabilă pentru eclipsă este Luna, care va acoperi aproape în întregime Soarele. Se va întuneca în miezul zilei, iar din soare se va mai vedea doar un cerc de foc. Cei mai norocoși sunt oamenii din Emisfera Nordică, câteva regiuni din Canada, Groenlanda și nordul Rusiei, care se vor putea bucura în întregime de fenomenul astrologic foarte rar.

Eclipsa de soare pe data de 10 iunie
Eclipsa de soare pe data de 10 iunie

Eclipsa de soare se vede și din România

Eclipsa de soare va putea fi văzută și din România, din zona de nord-vest a țării! Fenomenul va avea loc în România începând cu ora 13:00, când Luna va începe să acopere Soarele, însă o va face ăn proporție de 2,1%. Cel puțin atât vor vedea românii.

”Din România se va vedea ca eclipsă parţială, dar din nordul globului pământesc, ca inelară, adică Luna nu va acoperi complet discul Soarelui şi va rămâne un cerc luminos în jurul ei. De la noi, se va vedea parţial. Dacă tăiem harta României în jumătate, de la Braşov în sus se va vedea eclipsa. Practic, cel mai bine se va vedea din partea de N-V, unde acoperirea Soarelui va fi de circa 2%. Nu e mult, dar e cel mai mult din ţara noastră, şi cel mai puţin în diagonală, în partea de est.

Practic, dacă te afli în nordul ţării, vei vedea eclipsa mai bine decât cei care se află în centru şi sudul ţării. Atunci când vedem o eclipsă de Soare, de fapt, noi stăm şi trece umbra Lunii peste noi. Practic, umbra Lunii se mişcă pe pământ, drept pentru care eclipsa începe mai devreme înspre vest şi mai târziu înspre est. Ea va începe pe la ora 13.17 cel mai devreme în N-V şi aproape de ora 14, în est”, a explicat astronomul Adrian Şonka, director al Observatorului Astronomic București.