Cele mai ieftine alimente sunt in Romania
Cele mai ieftine alimente sunt in Romania

România are cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană! Cel puțin așa susține premierul Florin Cîțu, care citează un studiu făcut de Eurostat. Șeful Executivului spune că “«explozia» prețurilor” este un “fake news”.

Cele mai ieftine alimente sunt în România

”Eurostat confirmă – în România sunt cele mai ieftine alimente din UE! P.S. Așa mai omorâm un fake news despre «explozia» prețurilor”, a scris, miercuri, premierul Florin Cîțu, pe Facebook.

Oficiul European de Statistică susșine că lanivelul anului trecut, România a avut cele mai mici prețuri la alimente. Top 3 cele mai ieftine alimente arată așa: România (55% din media UE), Bulgaria (56%) şi Polonia (58%), arată datele prezentate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cele mai ieftine alimente sunt in Romania
Cele mai ieftine alimente sunt in Romania

Danemarca este campioana în topul celor mai scumpe alimente din UE

În 2020, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca (141% din media UE), Irlanda şi Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) şi Finlanda (126%).

Per ansamblu, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat cu aproape unul la trei între cel mai ieftin şi cel mai scump stat membru UE.

În 2020, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) şi Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) şi Finlandei (131%).

Prețul la alcool și tutun

Pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa nivelului preţurilor se află alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel al preţurilor fiind în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cel mai ridicat în Irlanda (187% din media), urmată la distanţă de Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%).

Alimentele şi băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România (66% din media) şi Polonia (68%), iar cele mai scumpe în Danemarca (129% din media UE), Luxemburg (126%) şi Austria (125%).

Îmbrăcămintea este grupul de produse unde preţurile diferă mai puţin în rândul statelor membre UE, variind de la 73% din media UE în Ungaria la 130% în Danemarca, transmite Agerpres.